Emil Racovita

Trimis la data: 2014-02-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ioana_vlas98
Dimensiune: 1957kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Emil Racovita s-a nascut la Iasi in 1868. Tatal lui, Gheorghe Racovita, era magistrat si membru fondator al societatii literare Junimea si se tragea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, iar mama, Eufrosina Stamatopol, era o talentata pianista.
El si-a petrecut copilaria la mosia familiei, la Suranesti, Vaslui. Si-a inceput educatia la Iasi ca elev al lui Ion Creanga si mai tarziu al lui Grigore Cobalcescu, continuand apoi la liceul "Institutele Unite".
Fostul elev al geologului Grigore Cobalcescu studiaza la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau, dar audiaza concomitent si cursurile Scolii de antropologie. Dupa obtinerea cu succes a licentei in drept, se inscrie si la Facultatea de Stiinte din Universitatea Sorbona, Paris, dupa absolvirea careia (1891) lucreaza la laboratoarele Arago in cadrul statiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde efectueaza o serie de scufundari la adancimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viata subacvatica. Prezinta teza de doctorat in 1896 cu subiectul Le lobe cephalique et l'encephale des annelides polychetes.

La varsta de numai 25 de ani este ales membru al Societati zoologice din Franta. Este recomandat (1897) sa participe ca naturalist al Expeditiei antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache. Aceasta expeditie, care porneste din Anvers la 10 august 1897avea un caracter international, pe langa belgieni, la ea participand si norvegianul Roald Amundsen ca ofiter secund, medicul american Frederick Cook, meterologul polonez Antoine Dobrowolski si geologul Henryk Arctowski.

Cu prilejul escalelor facute in Chile si pe tarmurile stramtorii Magellan, efectueaza cercetari complexe asupra florei si faunei. In apropierea Tarii Palmer din Antarctica, expeditionarii descopera o stramtoare care a primit numele navei "Belgica" si cateva insule (una numita de Racovita insula Cobalcescu). Expeditia mai inscrie pe harta inca incompleta a Antarcticii si insula Wiencke si Tara lui Danco, dupa numele celor doi membri ai expeditiei care au pierit in aceasta calatorie.

In perioada cand "Belgica" a fost prizoniera gheturilor (martie 1898 - februarie 1899), naturalistul expeditiei, impreuna cu ceilalti oameni de stiinta, au inteprins numeroase observatii si cercetari stiintifice. Materialul adunat a constituit obiectul unui numar de 60 volume publicate, reprezentand o contributie stiintifica mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice anterioare luate la un loc. Savantul roman a inteprins un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor si a unor pasari antarctice, care i-a adus o reputatie bine meritata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.