Emile Durkheim - Sinuciderea

Trimis la data: 2013-08-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In lucrarea sa "Sinuciderea", Emile Durkheim ne prezinta relatia dintre societate si individ, precum si influenta societatii in cazurile de sinucidere. Autorul francez considera ca aceasta influenta este hotaratoare, si astfel aduce o perspectiva originala asupra unui act care era considerat ca fiind un act foarte personal pana la el.
Remarcam pentru inceput definitia pe care Durkheim o da sinuciderii. Astfel, sinuciderea este "orice act care rezulta in mod direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ indeplinit de victima insasi si despre care ea stia ce rezultat urma sa produca". In aceasta definitie un act pozitiv ar fi impuscarea, iar un act negativ ar fi greva foamei. Textul insista asupra faptului ca victima trebuie sa fie constienta ca actul ei conduce la moarte, si in asta consta specificul sinuciderii fata de orice alta forma de moarte.

Autorul stabileste o statistica a sinuciderilor si constata ca rata de sinucideri este relativ constanta pentru o populatie determinata. El incearca sa stabileasca o corelatie intre anumite circumstante si variatia ratei de sinucidere. Constata astfel ca daca sinuciderea in sine este un act individual, rata de sinucidere este un fenomen social. Durkheim prezinta apoi factorii extra-sociali care intra in discutie in cazul sinuciderii. El elimina ca irelevante starile psihopate (nebunie, alcoolism), ereditatea si rasa, factorii cosmici (clima, anotimp) si factorii de imitatie.

Toate acestea nu sunt pe deplin false (irelevante) ca si cauze ale sinuciderii, dar nu explica complexitatea sinuciderii ca fenomen social. Pe de alta parte daca acesti factori ar fi determinanti ar trebui sa poata fi prevazuta aria de aparitie a sinuciderii.In continuare autorul prezinta o tipologie a diferitelor forme de sinucidere. El isi construieste tipologia bazandu-se pe un clasament in functie de cauzele sociale ale sinuciderii.

Astfel sinuciderea egoista este determinata de lipsa de integrare a individului. Analiza sinuciderii egoiste duce la examinarea efectelor structurilor religioase (protestantii se sinucid mai mult decat catolicii), familiale (casatoria fereste de sinucidere) si politice (marile transformari politice fac sa scada rata sinuciderilor). Prin urmare structurile care ofera o integrare redusa favorizeaza o individuatie excesiva, care duce la sinuciderea egoista. Acest nume se datoreaza faptului ca atunci cand individul se sinucide se gandeste la el si nu la comunitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.