Emily Bronte - La rascruce de vanturi

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De origine irlandeza , devenind preot , tatal surorilor Bronte se stabileste intr-o regiune izolata , o landa mlastinoasa , Haworth . Dintre copiii lui , cinci fete si un baiat , majoritatea au murit de tuberculoza . Nascuta in 1818 , la Hromton , Yorkshire , Emily , cea mai singuratica dintre surori , era fericita sa traiasca in apropierea landei , sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantica fata de natura .
Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa ) a determinat o acuta necesitate de confesiune e unor experiente personale , ganduri intime , temeri , senzatii . Charlotte si Anne au scris romane . Celebru este astazi Jane Eyre (1847) al celei dintai. Emily Bronte a scris poeme si a publicat , impreuna cu surorile sale , in 1946 , volumul Poezii , sub pseudonimele Currer , Eliss si Acton Bell (Charlotte , Emily si Anne Bronte) . La rascruce de vanturi , publicat in 1847 , este singurul ei roman , din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .

Scriitoarea moare in 1848 , la 19 decembrie , la Haworth , rapusa de tuberculoza . Interesul central al romanului il constitue conflictul general de dragostea neimplinita dintre Heathcliff si Chaterine , sursa a tragediei . La rascruce de vanturi este romanul a doua familii , Earnshaw si Linton , fiecare avand doi copii - Chaterine si Hindley , respectiv Isabella si Edgar Linton . Cei din familia Earnshaw sun fermieri , traiesc pe dealuri , resedinta lor , Wuthering Heighs , fiind expusa vanturilor puternice .

Traind in mijlocul naturii salbatice , ei sunt in armonie cu ritmul vietii . Familia Linton traieste in vale , resedinta lor - Thrushcross Grange - e izolata , inconjurata cu gard , simbolizand inchiderea , limitarea ; traiesc in confort si se bucura de placerile vietii .
Subiectul cartii este centrat pe destinul a doua triunghiuri amoroase : Catherine Earnshaw , Heathliff si Edgar Linton ; Cathy , fiul lui Heathliff si Hareton . Al doilea triunghi este o repetare a primului , dar protagonistii lui nu sunt atat de pasionati si de violenti ca predecesorii lor .

Prin domnul Lockwood si Nelly Dean , ``filtrele`` narative ale autoarei , povestea stranie de dragoste , ura si razbunare a lui Heathcliff capata realitate. Domnul Lockwood , aflat in cautarea unui refugiu pasnic , vine sa inchirieze resedinta de la Thrushcross Grange . Dorind sa ia contact cu proprietarul casei , domnul Lockwood , gentleman conventional si politicos , se duce la Wuthering Heighs si intalneste acolo o familie stranie . Interiorul casei , de o meschinarie solida , adaposteste fiinte ale caror relatii sunt bizare si neclare .

Salbaticiti si invrajbiti intre ei , locatarii aceste case sunt ostili fata de Lockwood , pe care il trateaza cu indiferenta , aproape brutal . O furtuna izbucnita aproape pe neasteptate il sileste pe domnul Lockwood sa primesca ospitalitatea nedorita a familiei si , si dupa o noapte de groaza si cosmar , se intoarce in noua resedinta , Thrushcross . bolnav , stupefiat si ingrozit . In timpul bolii lui , Nelly Dean , ingrijitoarea sa , ii spune povestea celor de la Wuthering Heights .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.