Eminescu si stiinta 2

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 0
Autor: Doru Ionescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Teoria relativitatii neaga ideea de spatiu si timp absolut, stabileste o relatie de dependenta intre ele, precum si intre ele si miscare, iar proprietatile spatiale si temporale ale fenomenelor depind de distributia maselor gravitationale, ceea ce determina un model curb al Universului. Conceptul de simultaneitate devine si el relativ. Timpul se opreste chiar in loc la deplasari cu viteza luminii, de unde si celebrul "paradox al gemenilor". Citim, uimiti de puterea intuitiei, in ms. 2267, fila 67 v.: "Orice accelerare de miscare scade in timp, sporeste spatiul. Cand unul din termeni creste, celalalt scade. Catesitre sunt intr-o eterna ecuatiune".
Intr-o varianta a poeziei Musat si ursitoarele, semnalata in 1984 de Th. Codreanu, existenta in ms. 2270, fila 83, referindu-se la timp si spatiu, se vorbeste de "incrucisarea amandorura" care "naste miscare si lumina" - deci inca un parametru, lumina, intervine. Iar in acelasi ms, fila 146 citim sintagma: "curba in infinit a Universului!" In Sarmanul Dionis, inteleptul evreu Ruben "de o antica frumuseta" arata ca, fara materie, imensul spatiu si nesfarsitul timp nu exista: "Stii ca in puterea unei legi, nu este spatiu desert".

Cum sa nu te gandesti la raspunsul dat de Einstein, unor ziaristi, care voiau sa stie ce se intampla cu spatiul si timpul in lumina teoriei relativitatii: "Inainte se credea ca spatiul si timpul continua sa existe chiar daca scoti lucrurile din Univers; dupa teoria relativitatii, spatiul si timpul dispar odata cu lucrurile". Eminescu intuieste si relativitatea simultaneitatii postulata de Einstein, caci tot Ruben isi sfatuieste eroul sa calatoreasca spre alte spatii, departe si atunci "ziua va fi secol si cand te vei intoarce nu vei mai gasi pe Ruben, ci un alt om". Deci calatorul va ramane tanar, iar cel aflat pe Pamant nici nu va mai fi.

Explicatia Eminescu a dat-o mai sus, cand a spus ca "acceleratia de miscare" modifica timpul. Deci - "paradoxul gemenilor". In lumea de naluciri si clarviziuni a Sarmanului Dionis timpul si spatiul se contracta si se dilata in nenumarate ipostaze. Este cunoscuta anecdota considerata autentica, atribuita lui Einstein, care ar fi cerut secretarei sale sa explice unor vizitatori nerabdatori sa afle "pe scurt" ce este teoria relativitatii.

Ea trebuia sa le spuna ca unui barbat o ora petrecuta in compania unei fete frumoase ii va parea un minut, in timp ce un minut petrecut pe o soba incinsa ii va parea o ora. Exista oare un echivalent de necrezut in ms. 2.269, fila 33-34: "O, acest blestemat de timp, care e cand lung, cand scurt [...]. Cand asteapta cineva iarna la portita vr-unui zaplaz pe draguta lui... si ea nu vine... si asteapta... si ea tot nu vine... ce-i timpul? O eternitate. Cand citeste cineva o carte frumoasa... mii de tablouri se desfasoara inaintea ochilor... ce-i timpul? Un minut..."

Numai relativitatea este absoluta, arata Einstein. Nicidecum energia. Cat de vizionar este intuita energia ce salasluieste in materie (azi stim ca in nucleul atomului), cand Eminescu scrie: "Forta e latenta in materie si el [omul] o poate libera (deslega) prin distrugerea echilibrului altor puteri ce o tin in repaos. El o poate efectua aceasta dand directia unei puteri neatarnate ce repaosa pan-acum in magazinul naturii"! (ms. 2264, fila 340). N-au stiut, desigur, Einstein (cu al sau E = mc2), Fermi, Lise Meitner, Oppenheimer, ceilalti ca un poet le-a fost precursor...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.