Emotie de toamna

Trimis la data: 2009-04-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 723
Autor: Elena
Dimensiune: 16kb
Voturi: 37
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nichita Stanescu este unul dintre cei mai important poeti romani contemporani(1933-1983).A creat un limbaj poetic prin care a putut sa transpuna in versuri o viziune noua,inedita asupra lumi.In creatiile sale se remarca prin noutatea limbajului,prin prospetimea viziunii poetice,care sunt puse in valoare printr-o imaginative metaforica aparte.
Poezia “Emotie de toamna” de N. Stanescu face parte din volumul “O viziune a sentimentelor”(1964) si reda nu numai frumusetea iubirii,ci si efemeritatea ei.
Venirea toamnei inseamna pentru Nichita Stanescu prilej de meditatie,eul liric descoperind fragilitatea sentimentului de dragoste,chiar disparitia lui:”A venit toamna,acopera-mi inima cu ceva,/cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.”.

Versurile surprind prin gradul inalt de metaforizare,ceea ce lasa loc pentru mai multe interpretari.”Toamna”,”umbra” in aceste versuri de inceput exprima,in plan figurat,si insingurarea eului liric,datorata palirii iubirii.

Gandul apasator al disparitiei sentimentului erotic este exprimat direct de verbul “a se teme”(“Ma tem ca n-am sa te mai vad uneori”) si se transforma in amaraciunea iubirii neimplinite,dupa cum sugereaza gustul amar al pelinului(“si el o sa se-nchida cu-o frunza de pelin”).

Dezamagirea eului liric,suferinta provocata de iubirea pierduta sunt evidentiate de verbe la persoana intai,singular:”ma tem”,”ma apropii”,”tac”etc. si de prezenta pronumelor personale si reflexive,persoana intai,singular:”ma”,”mi”,iar absenta femeii iubite,simbolizata de substantivul “umbra” devine mai pregnant,datorita verbului “a vedea”,la forma negative:”Ma tem ca n-am sa te mai vad uneori”.

Pe langa verbul “a preface”,remarcam folosirea verbului “a rasari” ca verb tranzitiv in structura “suier luna si o rasar si o prefac” cu rolul de a evidentia forta creatoare,aproape supranaturala pe care iubirea i-o confera indragostitului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.