Encefalul

Trimis la data: 2010-01-17 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1717
Autor: Horhe96 Dimensiune: 104kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Encefalul
Creierul sau encefalul (lat. Cerebrum, grec. Ενκέφαλον Encephalon) este denumirea părţii sistemului nervos central de la cap, creierul la animalele vertebrate este protejat de cutia craniană care este căptuşit cu o membrană (meninge)

Referat despre Encefalul
Funcţie
Creierul funcţionează ca un sistem centralizat complex la un nivel superior ce coordonează comportarea organismului în funcţie de informaţiile primite.

De fapt nu toate informaţiile de la nervii periferici ajung până la scoarţa cerebrală, , ci sunt prin împletiturile de nervilor (plexuri) reţinute la unii centri nervoşi externi ca măduva spinării sau bulbul rahidian, deci la unele informaţii reacţionăm inconştient prin reflexe.
La animalele cu un sistem nervos superior ca şi la om există acest sistem nervos autonom ce funcţionează independent de sistemul nervos central (din creier).

Acest sistem nervos autonom coordonează mai rapid, uşurează activitatea cerebrală, care ar fi supraîncărcat de informaţii, putând ajunge la blocarea activiăţii cerebrale (inhibiţia corticală), astfel de reflexe a sistemului nervos vegetativ se pot aminti: respiraţia, activitatea cardiacă, digestia, excreţia, setea, ca şi reproducţia (înmulţirea speciei).

Funcţiunea creierului se realizează printr-o reţea densă de neuroni, această activitate a creierului se măsoară prin EEG (electro-encefalo-gramă), ce stabilesc intensitatea biocurenţilor produşi la acest nivel.
Diferenţierea structurală şi funcţională a celulelor nervoase cu diferite ierarhii pe scara evoluţiei speciilor, ce se manifestă prin apariţia inteligentei şi a capacităţii de a învăţa prin proprietăţile plastice neuronale.

Alcătuire
Creierul la vertebrate este alcătuit din:
- Prosencephalon (creierul anterior (lobii olfactivi))
- Telencephalon sau
- Telencefal (cu 2 emisfere cerebrale)
- Cortex (scoarţa cerebrală)
- Basalganglien (ganglionii bazali)
- Limbisches System (sistemul limbului)
- Diencephalon (Creierul mijlociu)
- Thalamus
- Epithalamus
- Subthalamus
- Hypothalamus (regina glandelor endocrine Hipofiza este legată de Hipotalamus)
- Metathalamus
- In împărţirea didactică a creierului Rhombencefalul şi Mezencefalul sunt de multe ori tratate împreună ca truncus cerebri (trunchiul cerebral)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.