Eneida - Povestirea primelor sase carti

Trimis la data: 2010-10-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.74 / 10
Downloads: 1494
Autor: Nedelcu Lucian
Dimensiune: 15kb
Voturi: 52
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista opere, unice in felul lor si inimitabile, care concentreaza intr-o sinteza artistica, originala intreaga spiritualitate din care au izvorat. O astfel de opera este Eneida, in a carei grandioasa viziune sunt contopite si transfigurate cele mai variate surse, cu insasi conjunctura istorica si particularul ei reflex in constiinta poetului, pana la vasta cultura filozofica, stiintifica, literara si artistica a acestuia, in raport cu care s-a configurat traiectoria sa spirituala.
Prima carte incepe prin prezentarea motivelor urii ce o poarta Iunona, o zeita pasionata, orgolioasa si dominatoare pentru troieni, a caror cetate este distrusa. In trecut, Paris, fiul mai mic al lui Priamos, regele Troiei, fusese desemnat sa decida in disputa pentru frumusete dintre zeitele Iunona, Minerva si Venus. Acesta o alesese pe Venus, iar cum Aeneas, protagonistul acestei epopee, era fiul alesei si in acelasi timp compatriot cu Paris, va fi obiectul razbunarii geloasei zeite.

De asemenea, intemeietorul Troiei fusese Dardanos, nascut din unirea lui Jupiter cu Electra, fiica lui Atlas, dovedita astfel o rivala a Iunonei. Aici ura fata de rivala se rasfrange si asupra urmasilor ei. In plus, existase si Ganyamedes, fiul regelui Tros, a carei frumusete a impresionat pe Jupiter, ce il rapeste si il duce in Olimp. Acolo acesta o inlocuieste pe Hebe, fiica Iunonei, in rolul de paharnic al zeilor. Printre supravietuitorii Troiei distruse, s-au numarat si Aeneas impreuna cu tatal lui Anchises si cu fiul sau Iulus.

Acestia impreuna cu ceilalti s-au imbarcat in douazeci de corabii si au pornit pe mare in cautarea unui loc pentru intemeierea unei noi cetati. Dar zeita Iuno, cere ajutorul lui Aeol, zeul vantului pentru a scufunda corabiile troienilor. Acesta consimte la rugamintea zeitei, dupa ce aude promisiunea ei, si anume sa o vada pe Deiopea. Odata cu inceperea furtunii, corabiile troienilor incep sa se scufunde. Din fericire, Neptun - zeul marii - este induiosat de necazurile celor de pe apa, si cu ajutorul lui Eurus, Zefir, Triton si Cymothol, potoleste vanturile si totodata marea.

Ostenitii aeneazi, din cele sapte corabii ramase, poposesc pe tarmurile Cartaginei, care se afla in construire; cu toate acestea ei nu stiau unde se aflau. Venus, mama lui Aeneas, pledeaza cauza fiului sau pentru a-l ajuta, lui Jupiter. Acesta ii spune ca Aeneas este viitorul intemeietor al provinciei Latium, dupa razboaie indelungate impotriva rutulilor iar fiul lui Aeneas, Iulus (Ascanius) va intemeia cetatea Alba-Longa.

In continuare protagonistul operei afla unde este cu ajutorul lui Venus, preschimbata intr-o slujitoare de-a Didonei, stapana Cartaginei. Cand Aeneas ajunge la castelul lui Dido, cerandu-i sprijinul, aceasta il ofera, promitandu-i ajutorul celor mai priceputi cartagineni in construirea de noi corabii. Ingrijorat pentru fiul sau, Iulus este chemat la palatul reginei.

Venus preocupata, il duce pe Iulus pe varful muntelui Idelia , in locul acestuia ducandu-se Amor, un alt fiu al lui Venus. Misiunea acestuia era ca printr-un sarut sa aprinda in inima reginei Dido, o puternica iubire pentru Aeneas.In incheierea primei carti, Amor prefacut in micutul Iulus reuseste sa o sarute pe Didona, luand astfel nastere un sentiment puternic pentru Aeneas.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.