Eneida de Vergilius - rezumat

Trimis la data: 2008-10-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 16216
Autor: Denisa
Dimensiune: 6kb
Voturi: 460
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
neida de Vergilius - rezumat
Opera incepe cu asa-zisa retragere a grecilor de pe pamanul troian si aparitia calului de lemn in fata cetatii, din care, la lasarea noptii iese o intreaga armata de soldati greci care incendiaza Troia.Enea, conducatorul troienilor, este indemnat de catre mama lui, Venus-Afrodita sa plece din cetatea Troiana. Acesta primeste un semn ca fiul lui va fi aparat de zei si isi pierde sotia.
Eneida de Vergilius - rezumat
Troienii naufragiaza in insula lui Licurg, de unde, sfatuit de polidor, pleaca (fiul lui Priam). Ajunsi pe insula Delos, oracolul zeului Apollon ii trimite in Creta, unde ciuma se napusteste asupra lor. In urma unui vis, parasesc Creta si ajung pe insulele Strofoade, loc in care harpiile ii blesteama. Troienii poposesc apoi in portul Chaonia unde au fost promiti bine de catre Helenus. Printre sfaturile date, acesta ii spune lui Enea sa ocoleasca Sicilia si sa inalte jertfe Junonei, deoarece aceasta ii uraste pe troieni.

Eneida de Vergilius - rezumat
Troienii ocolesc Caribda si Scila,dar furtuna de pe mare ii duce in fata vulcanului Etna. Acolo, un grec le zice sa se salveze, deoarece acolo locuiesc ciclopi. Urmatoarea destinatie este Dreapana, unde Enea isi pierde tatal, pe Anchise. Plecand spre urmatoarea destinatie, Junona ii indeparteaza pe troieni de tarm, (cu ajutorul lui Eolus), dar Neptun ii duce la mal.

Eneida de Vergilius - rezumat
Enea, sfatuit de Afrodita, merge la regina Didona, dar Junona actioneaza din nou, facandu-i sa se indragosteasca unul de celalalt, mai tarziu cununandu-i. Lui Enea I se aminteste insa ca trebuie sa cladesca o noua cetate, deci trebuie sa o paraseasca pe Didona, care se sinucide. Enea se intoarce la regele Acesta unde ii face parastasul de 1 an tatalui sau.

Junona o trimite pe Iris in chip uman printre femeile din Troia si incep sa dea foc corabiilor. Deoarece nu aveau cu ce sa mearga mai departe, o parte dintre troieni este nevoita sa isi cladeasca un imperiu acolo.Ajuns in Italia, Enea merge in infern pt a-I cere tatalui sau sfaturi. Acolo o intalneste si pe sotia lui care nu a vrut sa ii vobeasca. Dandu-i Proserpinei crenguta de aur, aceasta il trimise in rai unde tatal sau ii prevesteste viitorul (Julus-Romulus-Cezar-August Octavian).

Eneida de Vergilius - rezumat
Troienii pleaca in tara regelui Latinus. Acesta avea o fiica, pe Lavinia care era promisa regelui Turnus. Junona o trimite pe Alecto sa puna ura intre regi. Astfel incepe razboiul. Junona ii tine partea lui Turnus, aparandu-l. Amazoanele i se alatura, dar troienii omorand-o pe regina lor, ii sperie armata lui Turnus.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.