Energia atomica

Trimis la data: 2002-06-11
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 7697
Autor: Eliza
Dimensiune: 63kb
Voturi: 604
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incepand din 1939 oameni au inceput sa descopere o alta cale de a produce energie fara autiliza puterea apei sau a combustibililor fosili.Aceasta noua cale este extragerea energiei care exista in interiorul atomului de uraniu.Energia obtinuta pe aceasta cale se numeste eneregie atomica.energia atomica a fost folosita prima data in 1945 pentru bombe.
Astazi am inceput sa folosim acest tip de energie pentru producerea de electricitate.Energia atomica este extrasa din atomul de uraniu prin impartirea acestuia in doua parti aproape egale.Acest proces de impartire a atomului in doua parti aproape egale se numeste fisiune.Cand atomul se imparte o parte din masa sau greutatea sa ,se transforma in energie.Impartit in mici cantitati ,uraniul produce mari cantitati de energie.

Utilizarile energiei atomice
In 1954 a fost lansat primul submarin care a folosit propusia nucleara ,numit Nautilus.In 1957 in California un reactor nuclear a fost utilizat pentru a produce energie electrica pentru civili.In 1959 ,Savannah este prima nava comerciala care foloseste puterea nucleara pentru a naviga.In 1961 energia nucleara a fost folosita pentru prima data in spatiu la un satelit.In 1962 o sursa de energie nucleara a fost realizata si in Antartica eliberand electricitate.

Arzand atatea vagoane de tren(25) pline cu carbune ,ele produc tot atata energie cat produce obucata de uraniu de marimea unei mingi de golf(desen A). Copacii reprezinta cat de mult combustibil fosil a mai ramas pe Pamant in comparatie cu combustibilul nuclear existent reprezentat prin becuri.

Centralele atomice pot produce pana la un milion kW.O cantitate de 453,6g de uraniu cand este divizat va produce atata energie cat 25 de vagoane pline cu carbune care vor fi arse.In USA rezervele de combustibili fosili sunt limitate ,acesta fiind un alt motiv pentru a folosi energia atomica. Energia atomica poate fi folosita si in scopuri destructive ,bomba atomica fiind folosita de doua ori la Hiroshima si Nagasaki.

Fuziunea:energia secolului XXI
IMPACTUL FUZIUNII
Controlul fuziunii nucleare este una din cele cateva optiuni de a optine energie capabila sa faca fata cereri de energie din secolul XXI.
Conform ultimelor estimeri ,populatia lumii va creste ,ajungand la 10 miliarde aproximativ ,pana la jumatatea secolului XXI.

In 1990 ,energia primara consumata pe cap de locuitor pe an in tarile industrializate a fost aproape 2,2 *1011 joule sau 5,1 tone petrol si aproape de 10 ori mai putin in tarile mai putin industrializate .Dependent de scenariul evolutiei cererii mondiale de energie ,consumul ar putea creste cu un factor ,doi ,sau trei pana in anul 2050.

Sursele de energie care ar fi capabile sa acopere substantial nevoile energetice sunt urmatoarele:
-combustibili fosili :care au in componenta carbon precum petrolul si gazele ,aceste rezerve diminuandu-se considerabil in secolul urmator;
-energia nucleara :fisiune si fuziune;
-energia regenerabila :energia hidro-electrica ,solara ,eoliana ,energia produsa de valuri ,geotermala etc.
Combustibili fosili au avut un puternic impact asupra mediului inconjurator ;ei au creat probleme ca ploaia acida si cresterea cantitati de CO2.Sursele de energie regenerabile sunt capabile sa acopere o mare parte din cererea de energie ,dar sunt de o capacitate mult prea mica pentru a reprezenta un interes pentru industrie,ele depinzand foarte mult de surse care se afla in diferite zone geografice.

Uzinele nucleare genereaza si ele probleme cu stocarea nivelului inalt de radiatii care rezulta .Optiunea pentru dezvoltarea acestui tip nou de energie este necesara ,acordand in special atentie aspectelor de securitate ,de mediu si economice.Fuziunea nucleara este una din optiuni ,chiar daca raman bariere de depasit in acest domeniu ata de complex al fuziuni nucleare.Fuziunea consta in aducerea pe Pamant a acestui combustibil prin realizarea de reactoare de fuziune capabile sa satiafaca o mare parte din cerereade energie de pe planeta.

Combustibilul necesar se gaseste din abundenta pe Pamant :deuteliu se gaseste in apa oceanelor si in mari iar tritiu poate fi extras din litiu.Sistemul este inerent sigur datorita faptului ca reactorul contine in orice moment o cantitate de combustibil suficienta doar pentru cateva secunde din operatie ;in plus este in concordanta cu mediul pe care nu il polueaza in timpul functionarii.Pentru selectarea materialelor de constructii cu un mic nivel al activitatii ,nu este necesar sa se stocheze in structura elemente radioactive pentru sute de ani.

REACTII NUCLEARE
Nucleul atomului este alcatuit din protoni si neutroni care se gasesc intr-un spatiu foarte mic .Aceste blocuri comune ale tuturor nuclrilor se numesc nucleoni .Protonii si neutronii poseda o masa aproape identica ,care este de 1836 de ori mai mare ca masa electronului. Marimea nucleului este data ,aproximativ ,de relatia:

R=r*A1/3 unde r=1,5*10-13cm si A este numarul de nucleoni din nucleu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.