Energia neconventionala a Soarelui

Trimis la data: 2015-07-27
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_P
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Soarele este, fara indoiala, o vasta sursa de energie. Intr-un singur an, el trimite spre pamant de 20.000 de ori energia necesara intregii populatii a globului. In numai trei zile, pamantul primeste de la soare echivalentul energiei existente in rezervele de combustibili fosili.In optiunile energetice ale omului, electricitatea si-a castigat un loc privilegiat. Chiar daca unele surse neconventionale sau conventionale de energie pot fi utile direct in instalatii termice sau mecanice, preocuparea de a obtine pe seama lor energie electrica ramane pe primul plan. Dar, dupa cum se stie, conversiile intermediare produc pierderi foarte mari sau sunt limitate prin legi foarte "aspre" - ciclul Carnot - si astfel dorinta de a ajunge la o conversie directa a unei energii primare in energie electrica este justificata.
Exista o serie de astfel de generatoare, bazate pe fenomene fizice sau chimice mai mult sau mai putin studiate, din care viitorul va retine pe cele mai eficiente sau, poate, pe cele mai ieftine si care folosesc materiale mai raspandite pe pamant.
Printre generatoarele care pot realiza conversia directa a energiei electrice si in care se pun mari sperante, pe primul loc sunt celulele fotovoltaice, numite si celule solare, atunci cand energia primara o reprezinta radiatiile soarelui.

Produsele bune nu trebuie doar sa satisfaca nevoile consumatorului final, ci trebuie, de asemenea, sa fie avantajoase mediului in care produsul va fi folosit. Electricitatea nu face exceptie de la regula. Electricitatea solara poate sa-si aduca o importanta contributie la pastrarea rezervelor de energie ale pamantului si, in acelasi timp poate contribui la incetinirea modificarilor climatice generale: reduce consecintele efectului de sera si ale gazelor poluante din atmosfera.

Costul energiei produse de sistemele fotovoltaice continua sa scada. Oricum, costul energiei fotovoltaice este, in general, mai mare decat al energiei produse in mod conventional. De asemenea, desi costul initial al echipamentului fotovoltaic este mai mare, sunt totusi unele aplicatii in care sistemul fotovoltaic este cel mai eficient din punct de vedere financiar. Numarul sistemelor fotovoltaice creste anual datorita avantajelor oferite. Dintre aplicatiile mai eficiente, trebuie mentionate cele destinate alimentarii consumatorilor izolati, de mica putere, din domenii precum: telecomunicatii, balizaj, protectie catodica, refrigerare, irigatii etc.

Un sistem fotovoltaic bine realizat poate opera neurmarit si necesita o intretinere periodica minima. Economiile provenite din costurile de munca si cheltuielile de transport pot fi neinsemnate.
Printre principalele caracteristici ale sistemelor fotovoltaice enumeram: Un sistem fotovoltaic poate fi proiectat pentru o usoara expandare. Daca cererea de putere ar creste, singurul obstacol care poate interveni in expandarea sistemului fotovoltaic este lipsa spatiului necesar amplasarii modulelor suplimentare; ne referim desigur la lipsa unui spatiu iluminat de soare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.