Energia nucleara - combustibili

Trimis la data: 2005-01-31 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 4130
Autor: Sorin Dumitrescu Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Energia nucleară
"O descoperire in sine nu este niciodată bună sau rea… Bun sau rău este numai modul în care oamenii o folosesc. "
Karl Winnacker
Societatea modernă industrializată utilizează cantităţi mari de energie. În zilele noastre există o preocupare privind rezervele viitorului şi a măsurilor care sunt necesare pentru conservarea resurselor.

Energia nucleară

"O descoperire in sine nu este niciodată bună sau rea… Bun sau rău este numai modul în care oamenii o folosesc. "
Karl Winnacker

Societatea modernă industrializată utilizează cantităţi mari de energie. În zilele noastre există o preocupare privind rezervele viitorului şi a măsurilor care sunt necesare pentru conservarea resurselor.

În unele ţări, printre care Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia şi cele vest europene trăiesc aproximativ 12, 5% din populaţia globului. Cu toate acestea aceste ţări consumă nu mai puţin de 60% din totalul rezervelor energetice mondiale.

Ţările mai sărace, unde trăiesc 87, 5% din populaţia lumii, consumă doar 40% din rezervele energetice. Aceste ţări nu îşi permit să consume suficientă energie pentru a-şi hrăni, îmbrăca, educa şi adăposti corespunzător populaţia. Marea parte a energiei mondiale provine din combustibili convenţionali- cărbune, petrol, gaze naturale. Combustibilii convenţionali s-au format din rămăşiţele fosilizate ale plantelor şi animalelor preistorice. Rezervele de combustibili se consumă cu o viteză alarmantă.

Ţările mai sărace se bazează mai mult pe resursele energetice inepuizabile, ca lemnul sau bălegarul. Acestea nu sunt suficiente pentru a asigura întreg necesarul energetic populaţiei aflate în continuă creştere, cu aproximativ 9 mil. de oameni pe an.

Mai exista multe alte surse de energie, în cantităţi aproape nelimitate. Marea încercare este de a găsi şi utiliza aceste resurse înainte ca resursele fosile să fie complet utilizate.

Cărbunele

Cărbunele asigură aproximativ 35% din necesarul mondial de energie. Este primul combustibil fosil utilizat pe scară largă. Cea mai mare parte s-a format în perioada carboniferă în urmă cu 286-360 de mil. de ani. Pădurile tropicale, ferigile uriaşe şi alte plante au putrezit şi au fost acoperite de pământ. În timp ce plantele putrezeau, substanţele organice se transformau în turbă se mai formează şi acum în anumite zone- si apoi, treptat, se întărea, devenind lignit (cărbune maro) pentru ca in final sa devină huila.

Elementul constituent principal al cărbunelui este carbonul. Cărbunele cel mai vechi si cel mai dur este antracitul care are 98% carbon. Lignitul, cărbunele mai « tanar», având aproximativ 1mil. de ani, conţine doar 30% de carbon.

Rezervele mondiale de cărbune sunt uriaşe. Ultimele estimări arata cam 901 mild. de tone care pot fi exploatate eficient. Daca se iau in considerare si rezervele ale căror costuri de minerit sunt mult mai mari, cantitatea totala ar fi cam de 1800 de mild. de tone. La rata actuală de consum ele ar dura peste 200 de ani.

Aproximativ 25% din rezervele de cărbune sunt deţinute de China, Rusia şi S. U. A. deţine 35-36% din totalul de resurse.

Rezervele de petrol

Petrolul asigură cam 40% din energia mondială. El s-a format în urma cu mil. de ani prin degradarea plutoniului. Petrolul şi gazele naturale sunt numai hidrocarburi.

La ora actuală ţiţeiul este combustibilul cel mai important. Sub forma de benzină si motorină, uşor de transportat, se utilizează la funcţionarea maşinilor, avioanelor şi trenurilor. Boilerele cu petrol sunt un mijloc obişnuit pentru încălzirea caselor.

Aproximativ 65% din rezerve se găsesc în Orientul Mijlociu. Restul Asiei deţine aproximativ 4% din totalul mondial, America Latină 13%, Statele Unite 4%, Africa 6%, Europa 9%.

Gazele naturale

Gazele naturale asigură cam 20% din energia mondială. Ele au ca principal constituent gazul metan. Rezervele mondiale de gaze naturale au cam aceleaşi dimensiuni ca şi rezervele de petrol, deşi se măsoară în unităţi diferite. Cel mai mare producător mondial de gaz metan este Rusia (657 mild. metrii cubi anual), urmată de SUA (487 mild. metrii cubi anual), Canada (96 mild. metrii cubi anual), Olanda (80 mild. metrii cubi anual), Marea Britanie (45 mild. metrii cubi anual).

În zonele în care resursele de gaze naturale sunt insuficiente oamenii recurg la gaze produse pe cale industrială. Materia primă pentru producerea acestora este cărbunele.

Energia nucleară

Încă din 1945, anul construirii bombei atomice, omenirea şi-a pus mari speranţe în utilizarea energiei nucleare pentru a acoperi o parte a necesarului energetic. În 1990 existau 435 de centrale nucleare operaţionale acoperind 1% din necesarul energetic mondial.

Într-un reactor nuclear se obţine căldura prin dezintegrarea atomilor radioactivi de uraniu 235. Aceasta este folosită pentru a produce abur, care pune in mişcare rotorul turbinelor, generând electricitate.

Uraniul 235 este un izotop relativ rar al uraniului, reprezentând doar 0. 7% din cantitatea totală de uraniu disponibilă. Restul este uraniu 238. Un izotop este o forma a unui element identic chimic cu alt izotop dar cu masa atomica diferita.

La fel ca si combustibilii convenţionali U235 nu va dura o veşnicie. Există un anumit tip de reactor, numit reactor de creştere care transforma U238 ...

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.