Energia nucleara si dezvoltarea durabila

Trimis la data: 2009-09-01 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 833
Autor: Valutzu22 Dimensiune: 312kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Teama de energia nucleara este de înţeles datorită asocierii cu ororile războiului nuclear,dar e nejustificată. Centralele nuclearo-electrice nu sunt bombe atomice.Ceea ce a fost iniţial o preocupare justificată pentru securitate a devenit o anxietate aproape patologică,iar majoritatea criticilor vin din partea presei,a industriei de film si televiziune şi a scriitorilor de ficţiune.Toţi aceştia au folosit teama de chestiunile nucleare ca un aliat pentru a-şi vinde produsele.

Împreună cu factorii politici de dezinformare,ei au incercat să discrediteze industria nucleară prezentand-o ca pe un potenţial inamic.Ei au reuşit perfect să înspăimante publicul astfel încat în multe ţări este imposibil să mai vorbeşti azi de energetica nucleară.Suntem îngrijoraţi de deşeurile nucleare şi de depozitarea lor în siguranţă.Ca orice altă industrie ,energetica nucleară îşi are riscurile ei.

Folosirea materialelor nucleare trebuie controlată şi reglementată strict ,nu numai pentru a proteja sănătatea publicului şi a persoanelor care lucrează în domeniu,dar şi pentru a asigura viitorul planetei. După descoperirea radioactivitaţii la începutul secolului 20 de către Marie şi Pierre Curie,acesteia i-au fost atribuite multe virtuţi (vindecarea reumatismului,a căderilor nervoase,a insomniei,a durerilor,etc).Oamenii nu se temeau de ea.În reclamele lor ,firmele de ape minerale se întreceau în a revendica apa cea mai radioactivă,în timp ce staţiunile încercau să atragă turiştii dornici sa-şi îngrijească sănătatea,lăudandu-se că ele au cea mai ridicată radioactivitate naturală.

Au venit apoi cele două explozii tragice ale bombelor atomice de la Hiroşima şi Nagasaki,doua dezastre umane care au pus capăt celui de-al doilea război mondial şi au traumatizat întreaga opinie publică internaţională.Lumea a devenit în mod brusc şi violent conştientă de potenţialul distructiv al energiei atomice.De atunci atomul a devenit în mintea publicului sinonim cu pericolul şi distrugerea.Centralele nuclearo-electrice producătoare de energie electrică folositoare nu existau încă,iar aplicaţiile nucleare, relativ puţin cunoscute anterior, s-au cristalizat brutal în jurul imaginii razboiului, suferinţei, violenţei şi barbariei.

Chiar şi astazi,publicul nu face bine distincţia dintre o bombă atomică şi o centrală nucleară ce produce energie electrică,care nu au nimic în comun din punct de vedere tehnologic.Industria nucleară este unul din domeniile industriale în care regulile de securitate şi de protecţie a mediului sunt cele mai stricte şi mai bine respectate. Desigur,energia nucleară trebuie să fie perfect stăpanită şi cat mai bine controlată.Riscul erorilor ce se pot face şi al accidentelor ce au loc în industria nucleară pot şi trebuie reduse cat mai mult posibil. Ţările din Vest trebuie să ajute ţările din Europa de Est să îmbunătăţească securitatea unităţilor nucleare energetice şi să închidă cat mai repede posibil pe cele vechi,care nu mai pot fi îmbunătăţite.

Ideal ar fi să se înlocuiască electricitatea produsă de centralele nuclearo-electrice învechite din ţările Estice cu programe de economisire a energiei şi să se înlocuiască acele unitaţi învechite cu reactori de tip Vestic,care sunt mai bine proiectaţi şi mai siguri,sau cu o combinaţie a celor doua.Riscul unui posibil accident nuclear nu trebuie uitat,dar nici nu trebuie să mascheze faptul că o utilizare rezonabilă şi inteligentă a energiei nucleare are avantaje incontestabile pentru sănătatea publicului şi protecţiei mediului.

Mulţi oameni au o idee stereotipă despre energetica nucleară : ei o văd ca o industrie care produce imense cantităţi de deşeuri puternic radioactive pe care le eliberează în mediu.Acest lucru nu este adevărat în Vest,dar a fost adevărat multă vreme în fosta URSS.Imaginea unei centrale nuclearo-electrice,cu norii albi care se ridică din imensele turnuri din beton numite „turnuri de răcire”,inspiră temeri copleşitoare în ideea că acestea conţin o forţă enormă (ce se întamplă dacă toate explodează?).Marele public î-şi imaginează adesea că aceşti nori neliniştitori conţin chimicale toxice sau chiar substanţe radioactive. Dar nu este aşa. Norul nu este altceva decat picături de apă formate de aerul umed,la fel ca orice alt nor de pe cer.Scopul turnurilor de răcire este eliminarea acelei părţi din căldura produsă de centrală care nu poate fi tranformată în electricitate.

Apa caldă de la schimbătorul de căldură,care nu este radioactivă deoarece ea nu vine niciodată în contact cu combustiblilul nuclear,circulă în turnurile de răcire şi se răceşte în contact cu atmosfera.De-a lungul turnurilor se crează un curent de aer cald şi umed care se ridică lent şi se evacuează pe la partea de sus a acestora.Pe măsură ce se răceşte la contactul cu aerul rece din exteriorul turnului,vaporii de apă condensează în picături ,producand norii mari,albi,caracteristici.

Cand centrala nuclearo-electrică este situată pe un rau interior şi debitul apei de răcire din rau este insuficient,”turnurile de răcire” sunt folosite pentru a preveni aruncarea unei cantitaţi prea mare de căldură în rau.Atmosfera este încălzită foarte puţin.Norii curaţi „ecologici” emişi de turnurile de răcire ale centralelor nuclearo-electrice pot fi inhalaţi fără riscuri,ceea ce nu este cazul cu fumul gros şi negru,emis de centralele în care se arde cărbune sau petrol.Aici avem următoarele exemple:

-la producerea a 1kWh de electricitate prin arderea cărbunelui,gazului natural sau petrolului,se degajă în atmosferă aproximativ un metru cub de CO2 care contribuie la efectul de seră.
-la producerea a 1 TWh de elctricitate folosind cărbune,gaz natural sau petrol ,se degajă în atmosferă aproximativ un milion de tone de CO2 care contribuie la efectul de seră.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.