Energia solara

Trimis la data: 2006-03-03
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 27
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 18
Autor: Anonim
Dimensiune: 1646kb
Voturi: 330
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Soarele este centrul sistemului solar. Masa lui este de aproximativ 740 de ori mai mare decat masa tuturor planetelor. Imensa sa masa creaza gravitatia care atrage celelalte obiecte din jurul sau.
Intre sursele inepuizabile, cu o mare putere energetica, cu mari posibilitati de a fi utilizate pe teritoriul tarii este si soarele. Energia solara incidenta la suprafata Pamantului se regaseste sub forma de energie luminoasa, posibil de transformat in energie termica su in energie electrica.Anual, Soarele transmite Pamantului o energie considerabila de circa 450.000 mld. tcc, din care: 180.000 mld. tcc de reflecta la nivelul straturilor atmosferei si norilor, 45.000 mld.

Tcc se reflecta la nivelul solului, 75.000 mld. Tcc se absorb de catre atmosfera (din care circa 20.000 mld. tcc genereaza vant), 80.000 mld. tcc produc evaporarea apelor si 75.000 mld. tcc reprezinta energia solara incidenta la suprafata Pamantului (incluzand si procesele de fotosinteza) adica de 3000 ori consumul energetic al omenirii in anul 2000.

O cantitate imensa de energie solara ajunge la suprafata pamantului in fiecare zi. Aceasta energie poate fi captata, si folosita sub forma de caldura in aplicatii termo-solare, sau poate fi transformata direct in electricitate cu ajutorul celulelor fotovoltaice(CF) .

Cum produce soarele energie.Soarele este o sfera cu diametrul de aproximativ 1.4 milioane de km, formata din gaze cu temperaturi foarte mari(temperatura interiora a soarelui este de aproximativ 15 milioane de grade Kelvin). Aceasta temperatura imensa, combinata cu o presiune de 70 miliarde de ori mai mare decat aceea a atmosferei Pamantului creeaza conditiile ideale pentru reactiile de fuziune.

In timp ce aceaste radiatii migreaza din centrul spre exteriorul sferei solare, ele reactioneaza cu diferite elemente din interiorul soarelui si se transforma in radiatii cu energie mica. Soarele a produs in acest fel energie timp de aproximativ 5 miliarde de ani, si va continua sa faca la fel pentru inca 4-5 miliarde.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.