Energia solara - o manifestare divina

Trimis la data: 2004-04-04
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 8.28 / 10
Downloads: 4365
Autor: Alex Niculescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 269
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Are viata, dar nu poate cuvânta, caldura îi strapunge fiecare particula a corpului, însa el nu poate iubi, desi noi îl adoram; în gigantitatea sa pare atât de mic când îl privim, dar fâră el, noi, oamenii nu am exista. O porunca si s-a facut lumina; mii de sageti luminoase au strapuns pamântul umed si rece…dintr-o data o lume noua se nastea; atâta miscare, atâta energie, piloni de aburi se înaltau spre cer din sufletul amortit al oceanelor, o agitatie continua inunda peisajul care sub privirile “ocrotitorului” prindea sens si forma.
Are viaţă, dar nu poate cuvânta, căldura îi străpunge fiecare particulă a corpului, însă el nu poate iubi, deşi noi îl adorăm; în gigantitatea sa pare atât de mic când îl privim, dar fâră el, noi, oamenii nu am exista.
O poruncă şi s-a făcut lumină; mii de săgeţi luminoase au străpuns pământul umed şi rece…dintr-o dată o lume nouă se năştea; atâta mişcare, atâta energie, piloni de aburi se înălţau spre cer din sufletul amorţit al oceanelor, o agitaţie continuă inunda peisajul care sub privirile “ocrotitorului” prindea sens şi formă.
Oare noi ne-am născut din haos sau din dragoste? În fiecare zi privim cerul fără să ne minunăm de frumuseţea acestuia şi oare nu simţim că există ceva suprem ce trezeşte în inimile noastre pofta de viaţă? Soarele este răspunsul la o întrebare esenţială:”Fără ce nu am putea trăi?”
Cu miliarde de ani în urmă infinitul scria o poveste: cea a dorinţei de a exista! Elemente ale inexistentului s-au contopit pentru a crea, la început era o nebuloasă care mai apoi a devenit o sferă incandescentă ce se tot mărea. Au mai apărut fiii şi fiicele acestui gigant care nu înceta în a lua proporţii şi din iubire sau neştiinţă a apărut lumea.
Nu am ştiut să menţinem echilibrul în natură, deoarece acum din cauza zgomotelor produse de utilaje şi a rutinei nu mai putem auzi strigătul disperat al pământului care cere o schimbare. Am utilizat la maxim resursele de subsol ale Terrei, reprezentate de combustibilii fosili, care se regenerează mult prea greu.
Dacă am şti într-adevăr cum să folosim energia solară nu ar mai fi nevoie să ne rănim cea de-a doua “mamă”, Pământul. Cu fiecare extracţie de petrol, cărbuni etc oamenii rănesc fiinţa prin ale cărei vene curge apă şi în al cărei suflet focul se înalţa mistuitor, dar paşnic; ne-ar putea distruge cu o suflare, dar în schimb ne protejează şi ne hrăneşte,Terra.
Este timpul să învăţăm ce înseamnă respectul, pământul are nevoie de ajutorul nostru, doar noi am putea să-i îndepărtăm suferinţa îndreptându-ne atenţia spre Soare şi calculând avantajele existente în cazul în care s-ar utiliza energia solară pe un post primordial.
Energia solară este o modalitate ieftină şi nepoluantă de a supravieţui.
În această lucrare am încercat prin propriile forţe să ne lămurim semnele de întrebare asupra energiei solare şi sperăm ca ea să permită şi altor cititori să înţeleagă importanţa acestui permanent factor ce influenţează viaţa oamenilor.

Cap.I Soarele-mituri şi legende

1.1.Opinia umanităţii asupra Soarelui
În fiecare zi, o sferă galbenă, orbitoare şi familiară, Soarele, străbate bolta cerească, dăruindu-ne căldură, lumină şi viaţă. Îl blestemăm vara, când razele sale sunt prea fierbinţi, iarna, în schimb, îi dorim prezenţa. În ciuda acestor nemulţumiri, îi recunoaştem statornicia şi suntem obişnuiţi cu ritmul zilelor, al nopţilor şi al anotimpurilor pe care el ni-l impune.
Dar dincolo de percepţia curentă, ce ştim noi oare despre steaua noastră?
Cum funcţionează Soarele ? Care este viitorul său? Ce enigme ascunde încă faţă de astrofizicieni?
În dansul orbital al Lunii în jurul Pământului şi al acestuia în jurul Soarelui, eclipsele sunt exact momentele în care cele trei corpuri cereşti sunt aliniate. În aceste clipe, atât de deosebite, Luna sau Soarele capătă aspectul insolit şi înspăimântător care a dat naştere multor mituri şi legende de-a lungul istoriei omenirii, însă din antichitate Soarele este considerat ca fiind protectorul umanităţii.

1.2.O manifestare divină
În toate civilizaţiile străvechi, Soarele a constituit primul ceasornic, ritmând activitatea cotidiană prin alternanţa zilelor şi a nopţilor, în vreme de Lună, cu ciclul fazelor ei, a slujit drept bază pentru stabilirea celor dintâi calendare. Pretudindeni, cei doi aştri,veneraţi ca nişte divinităţi puternice, au fost obiectul unor observaţii atente. Eclipsele lor nu puteau trece neremarcate. Socotite drept semne trimise oamenilor de către zei, eclipsele se numără printre primele fenomene cereşti care au atras atenţia, fiind mult timp un motiv de înfricoşare.
Doar aceste eclipse, care deşi sunt spectaculoase au înfricoşat omenirea, ar putea să întrerupă furnizarea de energie solară, însă din fericire ele sunt rare şi de scurtă durată.
În mitologia hindusă, expusă în Mahabharata, eclipsele sunt provocate de un demon-balaur Rahu. Acesta a furat şi a înghiţit ambrozia, băutura nemuritorilor, rezerva zeilor, însă a fost zărit de Soare şi de Lună, care l-au pârât lui Vishnu. Furios la culme, Vishnu i-a tăiat decât capul lui Rahu, azvârlindu-i-l în cer. De atunci, capul acesta, devenit nemuritor, îi urmăreşte fără răgaz pe cei doi aştri pârâcioşi, pentru a-i devora. Însă orbitele cereşti le îngăduie mereu Soarelui şi Lunii să iasă din gura demonului şi să-şi recapete splendoarea. Întâlnim aceeaşi poveste în Vishnupurana, de la acest mit venind cuvintele care desemnează eclipsa în sanscrită, cum ar fi rahugraha sau rahusansparaca, care înseamnă “atacul”,”lupta lui Rahu”. În varianta indoneziană a acestui mit, demonul se numeşte Kala Rau.

1.3.Ra, zeul Soare, protectorul egiptenilor
Divinitatea cea mai importantă încă din epoca Regatului Vechi era zeul Soarelui, Ra, care străbate cerul ziua în “barca dimineţii“, noaptea în “barca serii“. Ra era reprezentat cu cap de erete (Horus), purtând discul solar şi capul şarpelui Uraeus (în egipteană, Uraios), străveche divinitate zoomorfă solară. Thot (reprezentat cu cap de pasăre Ibis), zeul Lunii şi locţiitorul lui Ra, inventatorul “cuvintelor divine”, al heroglifelor, deci părintele înţelepciunii, al ştiinţelor şi al artelor.
După învăţătura teologilor din Memfis, la început a fost oceanul întunecat , haosul, numit Nun; în care sălăşluiau doar Atum, primul zeu, cel care va crea lumea, ieşind din adâncuri în chip de soare şi devenind astfel Ra, zeul supreme (într-o versiune el a apărut în chip de copil dintr-o floare de lotus; într-o alta dintr-un ou aflat pe o stâncă ieşită din ape). Atum-Ra a creat patru zei şi patru zeiţe. În legătură cu aceşti zei s-au format o mulţime de mituri şi legende.

Cap.al II-lea Radiaţia solară

2.1.Emisia de raze X
Primele înregistrări de radiaţie X solară s-au făcut la 6 august 1948, la bordul unei rachete V-2 ce s-a ridicat la peste 100km. Mai mult de 10 ani Laboratorul Naţional de Cercetări al Statelor Unite (NRL) rămâne singurul implicat în astfel de cercetări. Rezultatele acestor măsurători cu rachetele au stabilit două lucruri importante : că Soarele este o sursă puternică de radiaţie X şi că intensitatea emisiei X solare este legată de activitatea solară.Prima confirmare directă a localizării surselor de radiaţie X în coroana solară, deasupra regiunilor active, a fost obţinută în timpul eclipsei totale de Soare din octombrie 1958.
În 1960, o dată cu obţinerea primei imagini a Soarelui în radiaţie X cu regiunile active solare. Lucrările teoretice ale lui Elwert din anii 1950 prezintă în paralel cu observaţiile, uneori anticipând chiar, caracteristicile emisiei X a coroanei neperturbate şi a condensărilor coronale mai dense şi mai fierbinţi. Înregistrarea unor perturbaţii bruşte în ionosfera terestră, concomitente cu erupţiile solare puternice, a îndreptat atenţia cercetătorilor asupra emisiilor X asociate erupţiilor solare. S-a găsit că radiaţia X dură creşte în timpul erupţiilor de câteva ori, rezultat confirmat , ulterior, de măsurătorile făcute cu sateliţii artificiali.
A urmat apoi deceniul 7, cu primele imagini în radiaţie X obţinute cu telescoape cu incidenţă razantă. Instrumentele pentru detecţie s-au perfecţionatcontinuu, s-au măsurat liniile spectrale X, polarizarea radiaţiei. Misiuni spaţiale lansate ulterior pentru studii ale radiaţiei electro-magnetice solare (Skylab, în 1973-1974 şi Misiunea Soarelui Maxim, în 1979-1980) au adus ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.