Enigma Otiliei

Trimis la data: 2007-02-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.73 / 10
Downloads: 19
Autor: Mihai Iacob
Dimensiune: 16kb
Voturi: 203
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Despre autorul operei Enigma Otiliei: George Calinescu a fost ganditorul deplin al spiritualitatii romanesti iar geniul sau s-a manifestat in toate domeniile legate de arta cuvantului: istoria literaturii, critica literara, estetica, roman, poezie, teatru, publicistica.Creatii ale autorului: De-a lungul vietii sale, G.Calinescu a scris o serie de lucrari, printer care se numara: o lucrare monumentala “Itoria literaturii romane de la origini ana in prezent”.Enigma Otiliei
Incadrarea operei:“Enigma Otiliei” este o mare panza rupta din viata, roman citadin incadrat in formula realismului classic, cu accente romantice si chiar moderniste.

Definirea speciei:Ca orice roman “Enigma Otiliei” apartine genului epic, in proza, de dimensiuni mari, cu o actiune compleca, conflicte puternice si cu o intriga complicate, la care participa numeroase personaje bine individualizate si construite in spirit modern de catre G. Calinescu.

Tema:romanului Enigma Otiliei este viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea surprinsa in cateva din aspectele ei tipice, relatiile de familie, dezumanizarea , goanna dupa bani.
Titlul:reliefeaza ambiguitatea si farmecul misterior al personajului central feminine.

Perspectiva auctoriala:Naratorul omniscient (heterodiegenic) si naratiunea la persoana a III-a definesc perspective narativa. In modernism se inscrie existenta celui de-al doilea narator homodiegenic, Felix, care, in ipostaza de martor al evenimentelor este mediatorul intre naratorul obiectiv al romanului si cititor.

Timpul este chronologic, bazat pe relatarea evenimentelor in ordinea derularii lor. Perpectiva spatiala reflecta un spatiu real, acela al caselor, strazilor, si unul imaginar inchis, prin care contureaza trairile interioare ale personajelor.

Perspective realista a romanului este configurata de precizarea timpului si a spatiului desfasurarii actiunii, realizata prin tehnica detaliului, care constituie incipitul romanului.
Rezumat:Romanul este alcatuit din douazeci de capitole, numerotate cu cifre romane fara titluri.
Incipitul este reprezentat de specificarea timpului si a spatiului desfasurarii actiunii, realizata prin tehnica detaliului.

Actiunea incepe in 1909 si se incheie dupa mai mult de zece ani (dintre care ultimii sunt rezumati in doar doua pagini).
Primul capitol prezinta sosirea tanarului Felix Sima in casa tutorelui sau, Costache Giurgiuveanu, unchiul sau. Cand Felix ajunge in casa unchiului sau, este intampinat putin ciudat de catre acesta.

Verisoara lui, Otilia, o tanara de aceeasi varsta cu el il primeste cu multa caldura si il conduce pe baiat intr-o camera unde restul familiei juca table si carti. Astfel, Felix ii cunoaste pe Costache Giurgiuveanu, Otilia Marculescu, Leonida Pascalopol, Aglae, Aurica si Simon Tulea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.