Enigma Otiliei

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 3569
Autor: Daniel G.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 176
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un plan urmareste lupta dusa de clanul Tulea pentru obtinerea mostenirii lui mos Costache Giurgiuveanu si inlaturarea Otiliei. Al doilea plan prezinta destinul tanarului Felix care a ramas orfan si vine la Bucuresti pt. a studia medicina.
Actiunea romanului incepe cu venirea tanarului Felix,orfan,absolvent al Liceului Internat din Iasi,la Bucuresti,in casa unchiului si tutoreului sau legal,pt. a urma Facultatea de Medicina. Costache Giurgiuveanu este un reutier avar,care o creste pe Otilia de mica ,fiica sa vitrega cu intentia de-a o infia. Aglae o considera un pericol pt. mostenirea fratelui ei.

Expozitiunea este realizata in metoda realist-balzaciana:situarea exacta a actiunii in timp si spatiu,veridicitatea sustinuta prin detaliile tipografice,descrierea srazii in maniera realista,finetea observatiei si notarea detaliului semnificativ.

Patruns in locuinta,Felix il cunoaste pe unchiul sau un omulet straniu care ii raspunde balbait,pe verisoara Otilia si asista la o scena de familie:jocul de table. Naratorul ii atribuie lui Felix observarea obiectiva a personajelor prezente in odaia inalta in care este introdus.

Sunt realizate portretele fizice ale personajelor,cu detalii vestimentare si fiziologice care sugereaza,in maniera clasica,trasaturi in familie,elemente de biografie. Toate aceste aspecte configureaza atmosfera neprimitoare,imaginea mediului in care patrunde tanarul si prefigureaza cele 2 planuri narative si conflictul.

Intriga se dezvolta pe 2 planuri care se intrepatrund:
1-Istoria mostenirii lui Costache Giurgiuveanu;
2-Destinul tanarului Felix Sima

Competitia pt. mostenirea batranului avar este un prilej pt.observarea efectelor,in plan moral,ale obsesiei banului. Batranul avar,proprietar de imobile,restaurante,actiuni,nu trezeste iluzia longevitatii si nu pune in practica nici un proiect privitor la asigurarea viitorului Otiliei,pt. a nu cheltuii bani. Personajul sustine in fond intriga romanului,pana la rezolvarea in deznodamant:Olimpia e parasita de Stanica,Aurica nu-si poate face o situatie,Felix o pierde pe Otilia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.