Enigma Otiliei

Trimis la data: 2004-06-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 12
Autor: Liviu Nitulescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 522
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1 Preliminarii
G. Calinescu a fost cel mai mare critic si istoric literar din România si un romancier de valoare. El aprecia, ca pe la 1930, romanul romanesc a trecut prea repede la modernism si nu s-a insistat destul asupra metodei balzaciene care este o metoda fundamentala in roman. In mod demonstrativ el a scris in 1938 romanul „Enigma Otiliei” in care a folosit metoda balzaciana.
1 Preliminarii
Secolul XIX a cunoscut mai multe curente literare.
In prima jumătate a secolului s-a impus romantismul, pe la jumătatea secolului s-a impus in proza realismul.

Intre 1860-1885 s-au impus 2 curente poetice, parnasianismul si simbolismul.
Câtre sfirsitul sec. in proza s-a impus naturalismul, un curent literar derivat din realism.Aşadar, realismul este un curent literar născut la jumătatea sec. si specific prozei.

Numele curentului a fost dat de pictorul francez Courbet.Ideea este ca scriitorii realişti se inspira din realitate si o oglindesc aşa cum este ea fara infrumusetari si modificări.Cei mai de seama reprezentanţi ai realismului francez au fost Balzac si Standel.

Romanele realiste au câteva caracteristici aparte; personajul realist este un om tipic in amprejurari tipice.Balzac isi dădea osteneala sa reconstituie societatea aşa cum era ea si a creat tipuri ca: arivistul, ambiţiosul, avarul, aventurierul, bancherul, etc. In operele realiste un personaj principal este banul.

Balzac descrie cu insistenta interioarele, exterioarele, imbracamintea personajelor pentru ca acestea puteau sa caracterizeze un personaj.Stilul realist este unul simplu fara podoabe.Inca o caracteristica a stilului lui Balzac consta in faptul ca inca din primele rânduri ale romanelor sale el situa cu mare precizie acţiunea in spaţiu si timp.

G. Calinescu a fost cel mai mare critic si istoric literar din România si un romancier de valoare. El aprecia, ca pe la 1930, romanul romanesc a trecut prea repede la modernism si nu s-a insistat destul asupra metodei balzaciene care este o metoda fundamentala in roman. In mod demonstrativ el a scris in 1938 romanul „Enigma Otiliei” in care a folosit metoda balzaciana.

2 Tema romanului
Tema romanului „Enigma Otiliei” este specific balzacian. Romanul este istoria unei moşteniri, totodată romanul mai dezvolta o tema balzaciana si anume tema paternităţii.La modul cel mai general romanul „Enigma Otiliei” descrie mica burghezie bucureşteana de la începutul sec. XX si anume 1909-1911.

3 Subiectul romanului
Intr-o seara din luna iulie a anului 1909 pe la orele 10 un tanar venea cu o valiza in mana de pe strada Sfinţii Apostolii pe strada Antim. Tanarul era Felix Sima, el terminase liceul la Iaşi si venea la Bucureşti sa locuiască la tutorele sau moş Costache Giurgiuveanu .

Felix ajunge la casa lui moş Costache Giurgiuveanu si ii deschide chiar bătrânul. Acesta se bâlbâie si este pe punctul sa nu-l primească, spre norocul lui, Felix este întâmpinat cu bucurie de Otilia fiica celei de-a doua soţii a bătrânului, si Felix si Otilia erau orfani si aveau cam aceiaşi vârsta. Felix este condus intr-o camera mare in care se afla mai mulţi oamenii. Autorul ii prezintă pe rând cititorului, pe fiecare cu trăsătura de caracter dominanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.