Enigma Otiliei

Trimis la data: 2005-09-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.95 / 10
Downloads: 19
Autor: Eliza
Dimensiune: 11kb
Voturi: 614
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul „Enigma Otiliei” de George Calinescu intruneste spiritul clasic balzacian, cu elemente de factura romantica si cu trasaturi puternice ale romanului modern, realist si obiectiv prin introspectia si luciditatea analizei psihologice ale personajelor, din care se desprind psihologii derutante (Otilia), degradari psihice cu alinarea, senilitatea (Simion), consecintele ereditatii (Aurica o reediteaza pe Aglae, iar Titi pe Simion), constituindu-se intr-o creatie fundamentale a literaturii romane.
Ideea paternitatii este nucleul epic al romanului, fapt confirmat de Calinescu insusi, care-si intitulase initial romanul „Parinti Otiliei”. Ideea paternitati este, de asemenea, de influenta balzaciana, preluata probabil din romanul „Mos Goriot”, in care degradarea relatiilor din cadrul unei familii duce, fara putina tagada, la degradarea intregii societati. Balzac exprima aceasta idee prin replica lui Goriot, aflat pe patul de moarte: „Patria o sa piara daca tatii sunt calcati in picioare.

Societatea, lumea se bazeaza pe paternitate, totul se prabuseste daca nu0-si mai iubesc copiii parinti.”. Relatiile interfamiliare sunt degradate si in romanul lui Calinescu. Sentimentele paterne ale lui Costache Giurgiuveanu pentru Otitlia sunt invinse de avaritia personajului, el neputand asigura „fe-fe-fetitei” lui traiul in viitor, aceasta fiind nevoita sa se marite cu Pascalopol.

Acesta, la randul lui, nu-si defineste foarte bine sentimentele fata de Otilia, nu stie cat o iubeste ca un tata si cat tine la ea ca o iubita, nu poate distinge „ce e patern si ce e viril” in relatia sa cu tanara Otilia. Relatia familiara a Aglaei cu fratele ei, Costache, se degradeaza profund din cauza averii acestuia, distrugand orice sentimente fraterne intre cei doi.

Relatia familiei Olimpia- Stanica Ratiu se rezuma la discursuri fade despre familie si societate, tema dizertatiilor sale fanfaronade fiind paternitatea, o teorie demagogica prin care Stanica stoarce bani de la oricine. Aurica si-ar dori o familie, dar deoarece conceptia sa este complet falsa, nu reuseste sa-si intemeieze un camin. De asemenea, relatiile din cadrul familiei Tulea sunt total degradate, Aglae stapaneste cu autoritate distrugatoare destinele copiilor ei, iar Simion, ca tata si ca sot, este total neavenit, incapabil si neputincios de a fi un „cap de familie”.

C). Tipologia personajelor este construita artistic de Calinescu, prin aceea ca fiecare erou al romanului este dominat de o trasatura de caracter puternica, definindu-l in esenta sa morala. Costache Giurgiuveanu este tipul avarului, Stanica Ratiu este tipul arivistului, al parvenitului descendent al lui Dinu Paturica, iar demagogia se inscrie in descendenta lui Nae Catavencu, Aglae este „baba absoluta”, Titi-tipul retardatului, Felix este definit de autor ca „martor si actor”, iar Otilia, femeia enigmatica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.