Enigma Otiliei - George Calinescu

Trimis la data: 2014-10-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana_C
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In disputa din epoca in legatura cu soarta romanului romanesc, G. Calinescu s-a situat, la inceput, pe pozitiile realismului clasic de tip balzacian, pentru ca, ulterior, (vezi eseul "Nici o granita" din volumul "Ulysse") sa considere ca singura limita ce i se poate impune scriitorului este respectul fata de criteriul valoric intrinsec al operei literare.
"Enigma Otiliei", romanul sau capodopera, a fost anticipat prin "Cartea nuntii"(1933), prilej de eliberare de lirismul congenital.
Este un roman balzacian prin tema (istoria unei mosteniri), prin descrierea interioarelor, a strazilor, a arhitecturii caselor si prin creatia de tipuri, dar cu evidente implicatii moderne, opera distingandu-se in primul rand prin marea unitate in diversitate. "Enigma Otiliei" este un roman citadin ce cuprinde cea mai bogata galerie de tipuri umane si caractere din literatura noastra.

2. Tema
Tema acestei proze complexe o constituie viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea, consemnata de Felix in adevarate "dosare de existenta". Autorul include in aceasta tema majora tema balzaciana a mostenirii, tema paternitatii, drumul formarii unui tanar, cuplul adamic (Felix-Otilia), viziunea vietii ca spectacol carnavalesc.
3. Caracteristici generale

Compozitional, romanul este format din insumarea unor "studii caracteriologice", urmarind pe de o parte procesul de formare a personalitatii lui Felix, personaj "martor si actor" (cartea este si un bildungsroman), pe de alta parte fixand tipuri cu o psihologie corect proiectata pe fundalul social al epocii: Otilia, Pascalopol, Stanica Ratiu, Aglae.

Un aspect esential al romanului este teza balzaciana a paternitatii, autorul punand chiar titlul de "Parintii Otiliei" primei variante. Intr-adevar mai toate personajele pot sa-i fie considerate "parinti" Otiliei, in sensul ca vor sa aiba grija de ea.Nucleul epic al romanului este istoria mostenirii lui mos Costache, intreaga actiune este construita in jurul luptei surde dintre cele doua familii: Costache si Otilia impotriva clanului Tulea.

Aceasta inclestare scoate la iveala pasiunile, rautatea, pornirile rudimentare, zgarcenia, trasaturi puse in slujba unui tel nerealizat: cel care se va imbogati furand banii si provocandu-i moartea lui Costache va fi Stanica Ratiu. Acest deznodamant hotaraste mai multe destine: Auricai pierderea mostenirii ii va spulbera sperantele de a se marita, Felix o pierde pe Otilia, iar Olimpia e parasita de Stanica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.