Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin

Trimis la data: 2008-11-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 5484
Autor: Roxana1715
Dimensiune: 9kb
Voturi: 97
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Aparut in martie 1938, romanul Enigma Otiliei prezinta viata burgheziei bucureste din prima jumatate a secolului nostrum.Titlu original al romanului a fost Parintii Otiliei, scriitorul avand in vedere ideea paternitatii.Desfasurarea epica este lenta, conflictul fiind determinat de incercarile membrilor clanului tulea de a pune mana pe averea lui Costache Giurgiuveanu.
Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin

Formula romanului este in esenta balzaciana, dar cu evidente implicatii moderne, opera distingandu-se, in primul rand, prin marea unitate in diversitate.Compozitional, romanul este format din studii caracteorologice, urmarind formarea personalitatii lui Felix si consemnarea destinului celorlalte personaje pe fundalul social al epocii.

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Lumea romanului graviteaza in jurul singurului personaj cu adevarat viabil:Otilia.Alaturat altor personaje feminine ale literaturii noastre, Otilia impresioneaza prin complexitatea sufletului, prin imprevizibilul ce o invaluie, prin farmec si delicatete.

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Ca personaj, Otilia nu are o schema fixa, ea se intregeste parca prin miscarea romanului, in fiecare pagina fiind alta, dar nu labilitate ao invaluie ci intensele register in care evolueaza.Autorul insusi ii fixeaza identitatea:Otilia este eroina mea lirica, proiectia me ain afara, o imagine lunara si feminina.

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Prin Otilia, romanul capata modernitate.Ea sparge tiparele clasice care unesc un avar, un arivist, o fata batrana si alti indiviyi interesati doar de partea materiala a oricarei relatii, aducand in prim plan o problematica existentialista.

Ca personaj, Otilia cea zglobie sta sub semnul dramei feminine, ea aducand in aceeasi albie de ganduri furtunoase torente de anxietate, de neimpliniri, de singuratate, de zambete amare sau valuri ale unui timp ajuns la liman.

Fata este vesnic inconjurata de admiratori si iubita de papa Giurgiuveanu, apoi de tanarul Felix, de Pascalopol, un strain care a fost in preajma ei inca de cand era mica si ale carui sentimente nu sunt deloc lamurite.Otilia este admirata de baietii de la Universitate, invidiata de rude, curtata vulgar de Stanica, agasata de Titi.De fapt, Otilia starneste oricui dorinata de a o stapani.Nimeni nu va reusi insa acest lucru cu adevarat.Fiecare va cunoaste mai mult sau mai putin din ea, dar Otilia va ramane, cu toata evolutia ei o enigma.

Cititorului ii este prezentat prin intermediul lui felix Sima, care, abia sosit in casa lui mos Costache si neprimit asa cum s-ar fi asteptat, este gata sa plece.Inainte de a-i vedea chipul, Felix ii aude vocea cristalina si din clipa aceea o va iubi neconditionat.

Tanara ii impunea lui Felix modul in care sa o trateze, fiind de la inceput ocrotitoare.Ea il introduc ein atmosfera familiei si tot ea face prezentarile.

Otilia va urma, ca personaj, structura cunoscuta si abordata si pentru celelate personaje.Portretul fetei este schitat inca de la inceput : fta parea sa aiba 18-19 ani.Fata maslinie cu nasul mic si ochii foarte albastri o arata si mai copilaroasa intre multe bucle si gulerul de dantela.

Otilia se defineste prin vorbe, fapte, gesturi, prin comportamentul care starneste reactii diferite in jurul ei.Felix o urmeaza si o admira tocmai pentru aceasta imprevizibilitate, Pascalopol o ocroteste vazand in ea o posibila implinire, mos Costache se lasa mangaiat, iar Aglae si Aurica se intuneca de invidie.Stanica nu oierde ocazia sa exclame : Desteapta fata !, iar Titi, sa caute un moment cand sa strecoare o obscenitate, convins ca nu este nimic rau in asta.Fata domina insa totul si pe toti, prin generozitate si printr-o superioritate slefuita de-a lungul timpului.Fara cel mai mic efort, cu o naturalete dezarmanta, ea se ridica vizibil deasupra celorlalti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.