Enigma Otiliei - componente de structura

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagin, despre principalele componente de structura, de compozitie si de
limbaj ale unui text narativ apartinand realismului, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie: "Naratorul se afla totdeauna de alta parte a baricadei decat personajele, evenimentele si simtirile lor; infatiseaza o lume care exista in afara lui si poate fi foarte bine inchipuita si in absenta lui, adopta o pozitie de extrateritorialitate, indiferent ca este un comentator locvace sau un regizor impersonal".(Nicolae Manolescu, Arca lui Noe)

Perspectiva narativa / viziunea este un termen care se refera la raportul dintre narator si universul reprezentat. Procesul narativ are cel putin trei protagonisti: personajul ( el ), naratorul ( eu ) si lectorul ( tu ); altfel spus, cel despre care se vorbeste, cel care vorbeste si cel cu care se vorbeste.
Relatia intre un el ( in poveste ) si un eu ( in discurs ) cuprinde trei tipuri principale. Naratorul stie mai mult decat personajul (viziunea "dindarat" ) - naratiunea clasica foloseste cel mai adesea aceasta formula. In acest caz, naratorul stie mai mult decat personajul sau. Personajele nu au nici un secret fata de el. Naratorul stie tot atat cat personajul ( cu care se identifica ) ( viziunea "impreuna cu" ) - naratorul nu poate da o explicatie a evenimentelor inainte ca aceasta sa fie gasita chiar de catre personaje.

Naratorul stie mai putine decat personajul ( viziunea "din afara" ) - naratorul poate descrie numai ceea ce se vede, se aude, dar nu poate patrunde in constiinta nimanui. Naratorul este, asadar, un martor care nu stie nimic si, mai mult, nu vrea sa stie nimic. In romanul realist - obiectiv, naratorul este, prin excelenta, omniscient. Mai mult, prezenta naratorului se estompeaza intr-o masura foarte mare, astfel incat evenimentele prezentate par sa se deruleze de la sine.

Cu alte cuvinte, "naratorul se afla totdeauna de alta parte a baricadei decat personajele, evenimentele si simtirile lor; infatiseaza o lume care exista in afara lui si poate fi foarte bine inchipuita si in absenta lui, adopta o pozitie de extrateritorialitate, indiferent ca este comentator locvace sau un regizor impersonal" ( Nicolae Manolescu, Arca lui Noe )Enigma Otiliei, de George Calinescu, publicat in 1938, este un roman realist cu elemente moderniste, balzacian prin aspecte legate de tema si tehnica narativa, social si citadin. Realismul rezulta din temele dezvoltate, structura compozitionala, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor.

Una dintre temele romanului este prezentarea societatii romanesti la inceputul secolului al XX-lea, prin urmarirea evolutiei unui grup de personaje care sunt interesate de averea lui Costache Giurgiuveanu, unul dintre personajele principale ale romanului; tema secundara, de provenienta balzaciana, paternitatea permite raportarea personajelor la tipuri si caracterizarea lor indirecta.

Element specific prozei realist-obiective, naratiunea se realizeaza la persoana a III-a ( nonfocalizata). Viziunea "din afara" presupune existenta unui narator obiectiv, detasat, care nu se implica in faptele relatate. Naratorul din Enigma Otiliei este omniscient, controleaza evolutia personajelor ca un "regizor impersonal". Personajele dobandesc, in acest mod, statut de marioneta, actionand automat, dupa vointa naratorului papusar. Desi adopta un ton obiectiv, naratorul nu este absent, ci comunica, prin postura de spectator si comentator al comediei umane reprezentate, cu instantele narative. El se ascunde in spatele mastilor sale, fapt dovedit de uniformitatea limbajului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.