Enigma Otiliei - eseu

Trimis la data: 2015-04-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: adelinavoicu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Perioada interbelica este o perioada de efervescenta ,fiind marcata de o culme a esteticii in ceea ce priveste romanul din literatura romana. Se disting doua directii , si anume : cea realista , din care face parte Liviu Rebreanu , respectiv cea moderna, de tip balzacian, la George Calinescu , sau cea care presupune sincronizarea literaturii romane cu literatura europeana si care graviteaza in jurul revistei ,,Sburatorul " , in cazul lui Camil Petrescu.
Opera literara ,, Enigma Otiliei" este un roman realist , de tip balzacian, cu elemente moderniste, apartinand perioadei interbelice. De asemenea, este roman social si citadin, oferind cititorului o imagine ampla a societatii bucurestene de la inceputul secolului XX.

Proza realist-obiectiva se realizeaza prin naratiunea la persoana a treia ,nonfocalizata. Viziunea ,,de dindarat" presupune un narator obiectiv, detasat,care nu se implica in faptele prezentate. Naratorul omniscient stie mai multe decat personajele sale, si omniprezent, controleaza evolutia lor ca un regizor universal.
Secventele narative sunt legate prin inlantuire, respectandu-se cronologia faptelor.

Tematic, romanul ,,Enigma Otiliei" descrie istoria unei familii al carei destin este strans legat de o mostenire. In acelasi timp, se prezinta o imagine completa a burgheziei bucurestene de la inceputul secolului XX, care se afla sub determinarea social-economica, banul fiind valoarea suprema dupa care se ghideaza.Romanul este realist, balzacian prin aparitia unor motive specifice operei scriitorului francez Honore de Balzac: motivul mostenirii si motivul paternitatii, astfel ca realismul clasic devine, in aceasta opera, dupa cum afirma Nicolae Manolescu ,, un balzacianism fara Balzac" .

Titlul initial, ,, Parintii Otiliei" , reflecta ideea balzaciana a paternitatii, pentru ca fiecare dintre personaje determina cumva soarta orfanei Otilia , ca niste ,,parinti" . Din punct de vedere compozitional, romanul este construit pe mai multe planuri narative, care urmaresc destinul unor personaje : destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor familiei Tulea, al lui Stanica Ratiu .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.