Enigma Otiliei - roman realist obiectiv

Trimis la data: 2013-06-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.51 / 10
Downloads: 0
Autor: mandarina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
G CALINESCU se incadreaza in seria personalitatilor de tip encyclopedic fiind un spirit polyvalent,critic si istoric literar,biograf,monografist eseist,romancier,poet dramaturg,desfasurandu-si activitatea la sfarsitul perioade interbelice si inceputul perioadei contemporane. In ceea ce priveste romanele calinesciene ,se pot distinge trei trasaturi principale care le confera individualitate. In primul rand caracteristicile realiste se imbina cu experientele romanului modern al sec xx-lea.
In al doilea rand sunt create caractere marcate de o trasatura dominant trasformate in tipologii de circulatie universal. A treia trasatura importanta este adoptarea metodei balzaciene. Enigma otiliei apare in anul 1938, la sfarsitul perioadei interbelice. Scrierea prezinta in maniera realista viata burgheziei bucurestene de la inceputul sec 20 accentuand problematica mostenirii si a paternitatii. Romanul este unul de tip realist-obiectiv,trasaturile care incadreaza scrierea printer creatiile realiste fiind prezentarea veridical a evenimentelor utilizarea persoanei a 3,narrator omniscient,omnipresent impersonal,infatisarea individului ca produs al societatii din care face parte si preferinta pentru personaje tipice.
Titlul initial al romanului a fost PARINTII OTILIEI,ilustrans motivul paternitatii de natura burgheza. El a fost ulterior schimbat ,enuntand o trasatura importanta de character a eroinei. Otilia este enigmatica iar taina sufletului ei este interpretata in mod diferit de fiecare dintre personaje,ceea ce confera romanului o nota de modernitate.
Creatia epica este ampla,fiind alcatuita din 20 de capitol, care pot fi structurate pe mai multe planuri narrative. Principalele 2 planuri urmaresc pe de o parte istoria tumultoasa a unei averi considerabile apartinand batranului COSTACHE GIURGIUVEANU ,iar pe de alta parte destinul tanarului FELIX SIMA.

In debutul romanului,naratorul fixeaza actiunea in timp si spatiu si prezinta noul mediu asa cum il percepe FELIX;expozitiunea este astfel tipic balzaciana. Acesta este scrisa minutios,prin prezentarea amanuntelor arhitecturale din stiluri diferite,care o fac sa para "o caricature in moloz a unei strazi italice". De la cadrul general se trece la particular,naratorul oferind detalii semnificative despre exteriorul casei lui COSTACHE GIURGIUVEANU,o cladire veche in paragina impodobita cu imitatii ieftine.

Aceasta prezentare sugereaza cateva din trasaturile importante ale proprietarului. Acesta este un "omulet subtire si putin incovoiat":portretul sau fizic este conturat prin detalii semnificative:"capul atins de o calvitie totala,fata aproape spana iar buzele intoarse in afara si ingalbenite de la prea mult fumat". Fata de FELIX se comporta bizar,stimuland uitarea,unicul mijloc de aparare fata de cei din jur.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.