Enigma Otiliei - tema banului

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre tema banului/ a inavutirii/ a avaritiei, reflectata intr-un text narativ studiat, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie: "Magia banului, magnetismul aurului, superstitia averii sunt poate cel mai raspandit motiv al zadarnic framantatei noastre vieti. [...] Pentru bani se jertfeste totul: linistea, cinstea, iubirea proprie si a celorlati". (Mircea Florian, Arta de a suferi)

Dintre toate elementele care definesc universul existentei umane, banul este cel care influenteaza in cea mai mare masura destine individuale si colective. In numele acumularii de capital se fac sacrificii nejustificate, se renunta la valori morale, fara a se lua in calcul efemeritatea valorilor reprezentate de bani.
Cu alte cuvinte, "magia banului, magnetismul aurului, superstitia averii sunt poate cel mai raspandit motiv al zadarnic framantatei noastre vieti. [ ...] Pentru bani se jertfeste totul: linistea, cinstea, iubirea proprie si a celorlalti". ( Mircea Florian, Arta de a suferi )
In functie de epocile / ideologiile literare pe care le-au ilustrat, operele scriitorilor romani au abordat in prim plan sau in plan secundar tema banului / a inavutirii / a avaritiei. Este interesant de remarcat ca aceasta tema este evidentiata mai ales de operele literare realiste, care o asociaza, de obicei, cu ideea degradarii omului stapanit de aceasta obsesie / patima.

Publicat in 1938, romanul Enigma Otiliei este menit sa ilustreze convingerile teoretice ale lui George Calinescu. Intr-o perioada in care polemicile vizand structura narativa a acestei specii epice sustineau puncte de vedere, aparent divergente - necesitatea renuntarii la structura de tip obiectiv, cu narator omniscient, prin includerea evenimentelor relevate de amintirile involuntare si de fluxul constiintei si dorinta perpetuarii modelului clasic-realist, cu narator care controleaza desfasurarea epica -, George Calinescu opteaza pentru romanul obiectiv si metoda balzaciana ( realismul clasic ).

Roman realist, care reconstituie o atmosfera - aceea a Bucurestiului antebelic -, Enigma Otiliei urmareste evolutia raporturilor dintre personaje, pe fondul asteptarii unei mosteniri supralicitate de unii ( clanul Tulea ), indiferente pentru altii ( Felix, Otilia, Pascalopol ). Tema banului sustine firele narative principale, deoarece majoritatea personajelor romanului se definesc prin raportare la pozitia sociala pe care le-o asigura averea. Actiunea este ampla, desfasurandu-se pe mai multe planuri narative, care contureaza un conflict complex.

Pe de o parte, clanul Tulea si Stanica Ratiu sunt obsedati in asemenea masura de averea lui Costache Giurgiuveanu incat sacrifica aproape totul - "linistea, cinstea, iubirea proprie si a celorlalti" ( Mircea Florian, Arta suferintei ) - , ceea ce creeaza numeroase centre de conflict exterior ( Stanica Ratiu - Costache Giurgiuveanu, Aglae Tulea - Costache Giurgiuveanu ). Pe de alta parte, banul modifica radical perceptia asupra lumii a individului - Aurica Tulea crede ca se va marita daca va dobandi averea lui mos Costache.

Cele douazeci de capitole ale romanului dezvolta mai multe planuri narative, care urmaresc destinele unor personaje, prin acumularea detaliilor . Orfan, ajuns in casa tutorelui sau, Costache Giurgiuveanu, Felix Sima, proaspat absolvent al Liceului Internat din Iasi, doreste sa studieze Medicina; remarcat inca din primul an de studiu, tanarul va face ulterior o cariera stralucita. In casa lui mos Costache, Felix se indragosteste de Otilia, aflata si ea sub tutela batranului.

Desi tine la Otilia, fiica celei de-a doua sotii, Costache ezita indelung sa o adopte, chiar dupa ce sufera un atac cerebral, pentru ca nu se poate indura sa se desparta de banii pe care i-a agonisit de-a lungul anilor prin diverse metode. La insistentele lui Leonida Pascalopol, mos Costache va depune pe numele Otiliei o suma oarecare, la care mosierul va mai adauga ceva, pentru a-i crea fetei un sentiment de securitate si de independenta financiara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.