Enigma Otiliei - tema si viziunea despre lume

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini in care sa prezinti tema si viziunea despre lume intr-un roman al lui G. Calinescu, pornind de la ideile exprimate in urmatorul text: "Ce este, pe scurt, un roman? O scriere tipic realista, demonstrarea unei idei printr-o experienta". (G. Calinescu, Studii de estetica)

Publicat in 1938, romanul Enigma Otiliei este menit sa ilustreze convingerile teoretice ale lui George Calinescu. Intr-o perioada in care polemicile vizand structura narativa a acestei specii epice sustineau doua puncte de vedere, aparent divergente - necesitatea renuntarii la structura de tip obiectiv, cu narator omniscient, prin includerea evenimentelor relevate de amintirile involuntare si de fluxul constiintei si dorinta perpetuarii modelului clasic-realist, cu narator care controleaza desfasurarea epica
Intentia polemica a autorului este evidenta in structura romanului - aparent de factura balzaciana -, situat la antipodul modelului proustian, atat de frecvent invocat si experimentat in epoca, deoarece convingerea autorului este ca un roman trebuie sa fie "o scriere tipic realista, demonstrarea unei idei printr-o experienta" ( G. Calinescu, Studii de estetica ). Cu toate acestea, in pofida aparentei sale balzaciene, Enigma Otiliei este, prin dimensiunea parodica si prin eterogenitatea elementelor care-l compun, un roman modern, scris de un specialist in materie de literatura.

George Calinescu parodiaza locurile comune ale romanului realist al secolului al XIX-lea, iar atitudinea pe care o are naratorul din Enigma Otiliei fata de personajele sale nu difera esential de atitudinea pe care o are, in general, criticul literar fata de personajele care populeaza un univers fictional. Roman realist, care reconstituie o atmosfera - aceea a Bucurestiului antebelic -, dar si Bildungsroman, urmarind maturizarea lui Felix ( indelungata si frustranta sa educatie sentimentala fiind una dintre temele centrale ale cartii ) -

Enigma Otiliei urmareste evolutia raporturilor dintre personaje, pe fondul asteptarii unei mosteniri supralicitate de unii (clanul Tulea ), indiferente pentru altii ( Felix, Otilia, Pascalopol ), reliefand "atenta observatie a socialului" ( Gheorghe Glodeanu ) practicata de autor. De aceea, actiunea este ampla, desfasurandu-se pe mai multe planuri narative, care contureaza un conflict complex.

Autorul realizeaza o comedie de moravuri, pigmentata adeseori de accente dramatice, inscrisa de Nicolae Manolescu in categoria doricului, datorita perspectivei narative adoptate de romancier - "naratiunea la persoana a treia si mentinerea naratorului omniscient".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.