Enigma Otiliei de George Calinescu

Trimis la data: 2006-10-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 5369
Autor: Anonim
Dimensiune: 12kb
Voturi: 209
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dovada femeii plictisite rapid o reprezinta OTILIA GIURGIUVEANU din romanul Enigma Otiliei , autor fiind George Calinescu ,iar barbatul care permite acest lucru este reprezentat in roman de catre doctorul in devenire FELIX SIMA.
Inca din titlu se sugereaza ideea unei iubiri neimplinite , dotarita unei enigme care le va fi fatala celor doi indragostiti. Pentru inceput sa vedem cum ne explica DEX-ul cuvantul EMIGMA:

Enigma= lucru nelamurit , greu de inteles ; taina , mister.
Deci Otilia este o enigma pentru Felix , o fata care nu va putea niciodata intelea sa de personalitatea lui prea timida si incapabila de a descifra catusi de putin din Otilia.

Se poate spune ca Felix este prea timid , lucru rezultat inca din patrunderea lui in spatiul tenebros de pe strada Antim unde descopera acele case vechi cu aspect tenebros si din prima tentativa de a intra in casa la mos Costache – “Neavand alt chip de ales , tanarul apasa clanta moale si dadu sa traga usa. Insa spre spaima lui , usa cea uriasa se misca aproape de la sine , cazand spre el cu un scartait ingrozitor. INTIMIDAT , astepta ca lumea din casa , intrigata de zgomot , sa navaleasca jos ,dar nu se intampla nimic.”

Se observa o superioritate a Otiliei fata de timiditatea baiatului care nu se decide daca sa-i sarute mana dar pana sa ia o decizie fata isi retrage mana dupa care Felix raspunde sfios la o serie de intrebari ale fetei ramanand oarecum surprins de atitudinea fetei de aceeasi varsta cu el.

Otilia dovedeste o maturitate superioara fata de Felix poate doar la inceput , pentru ca mai tarziu isi arata si adevaratul ei caracter , acela de fetita rasfatata de un adevarat gentlemen ,in persoana lui Leonida Pascalopol ,care ii indeplineste toate dorintele ei puerile , dandui Otiliei inelul cu safir de la degetul cel mic care s-ar spune ca era pus acolo doar pentru pastrare , lucru care ulterior le va fi fatal celor doi indragostiti , unul dintre motive fiind poate si diferenta de varsta care la vremea aceea gura lumii nu putea concepe un alt tip de relatie intre cei doi decat tata-fiica.

O prima “greseala” a lui Felix ar fi timiditatea sa , dar timiditatea nu este o greseala pentru ca el nu mai avusese “vreo intimitate cu o femeie “ ,iar mama lui murise cand el era la scoala primara iar tatal sau se inchisese in sine deci nu avea cu cine sa discute despre o serie de noi sentimente care ii macinau sufletul , deci este foarte normal ca Otilia sa fie o piatra prea mare pentru Felix ,deci am putea spune ca aici nu il putem invinovati pe Felix de imaturitatea lui ,lucru pe care s-ar putea sa nu il putem afirma cu tarie mai tarziu?pentru ca pe o fata , in devenire femeie care si ea la o varsta la care ar fi trebuit sa cunoasca sentimentele care ii staruie in suflet pentru ca nu stie cum sa reactioneze in momentul pentru ca dupa o perioda indelungata ar fi trebuit sa o cunoasca destul de bine pe Otilia si sa nu o contrarieze .

De ce sa nu o contrarieze in care persoana fata de care are acele sentimente are o opinie contrara ,nemaintamplandu-i-se asa ceva pentru ca orice vroia gentlemen-ul Pascalopol nu petea sa-i refuze comoarei lui careia nu avea voie sa-i lipseasca ceva pentru ca “domnisoara Otilia “ se supara.

Dupa prima noapte petrecuta in casa de pe strada Antim , Felix “sare infricosat din pat” , isi da cu putina apa de Colonia si ramane in dubiu nestiind ce sa faca : sa stea in odaie cum il indemna timiditatea , temandu-se “sa nu nimereasca unde nu se cade”.

Din atitudinea ei fata de Felix se observa faptul ca Otilia este o femeie ce nu poate fi contrariata , fiecare din intrebarile puse de ea sfarsindu-se cu raspunsuri prompte tot din partea ei.Firea ei libertina nu poate fi pusa alaturi de cea retrasa Felix , ea neputand sta inchisa intr-o colivie numit casatorie alaturi de un timid pe nume Felix Sima ,dar cu ambitii mari , pentru ca ea este precum o pasare libera care vrea “sa fuga” , poate chiar alaturi de un partener (“Vrei sa fugim?Hai sa fugim!”) , dar se va adeveri ca fuga nu se poate realiza alaturi de Felix sunt incompatibili din punct de vedere al caracterului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.