Enigma Otiliei

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 2298
Autor: Andreea Emilia
Dimensiune: 9kb
Voturi: 90
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incipitul fixeaza reperele spatiale si temporale ale atiunii si unele dintre personajele romanului.Universul descries este verosimil (se apropie de realitate) ,rezultand un roman de tip fresca(inceputul secolului xx) , fiind obiectiv si realist,.Reperele spatiale prezinta strada Antim,cele temporale fixeaza data,,o seara de iulie a anului 1909 .
In primul enunt se vorbeste despre Felix Sima ca are optsprezece ani,este imbracat cu uniforma si are un soi de valiza.Este realizata o focalizare externa,naratorul stiind mai putin decat personajul sau.Personajul este conturat prin cateva trasaturi, o varsta aproximativa,prezenta uniformei de liceu si valiza.

Strada este descrisa prin epitetele duble « pustie si intunecata » , de aici reiesind tristete , prin comparatia « racoroasa si intunecoasa ca o padure » rezulta faptul ca acea strada avea un aer misterios,semanand cu un labirint , o viata in antiteza :pustietatea strazii, , vesnicia cu batranetea sugerata de « copacii batrani » , imagini auditive «fosnetul frunzelor»,«vantul».

Tanarul ce patrunde in strada Antim este strain de aceasta strada, merge scutand tocmai pentru ca nu cunoaste.Fata lui Felix era insa « juvenila , plapanda » fiind un contrast intre barbatia reprezentata de hainele sale (uniforma neagra ) cu fata sa ce are un aer femeiesc,figura unui copil ,a unui om lipsit de experienta , bine ingrijit,, cu aspecte frumoase, misterios, modern si ambitios.I se inoculeaza portretul orfanului,in conceptia Aglaei ,el trebuind sa se multumeasca cu putinul ,dar Felix da dovada de ambitie,vrand sa devina medic ,semanand cu tatal sau.

Strada Antim este obscura,semanand cu Costache Giurgiuveanu,el fiind necomunicativ,respingator,bizar,misterios,ascuns,.Giurgiuveanu este zgarcit pentru ca lumina era stinsa ca sa nu consume,sa nu cheltuiasca.Aspectul strazii caracterizeaza persoanele ce traiesc pe acea strada.Casele de acolo au devenit saracasioase ca si proprietarii care au decazut.Pe aceasta strada domina zgarcenia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.