Enigma Otiliei sinteza

Trimis la data: 2014-10-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: anm123
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Figura de marca a culturii romane, spirit plurivalent, inventiv, pornit in cautarea perfectiunii, George Calinescu acopera o arie vasta de preocupari-critica si istorie literara, eseistica, literatura.
Romanul Enigma Otiliei, publicat in anul 1938, este un roman de sinteza estetica a curentelor literare, situat intre traditie si inovatie, deopotriva roman modern de atmosfera si roman realist de tip balzacian.In plina epoca interbelica in care se afirmase modelul proustian , realist-obiectiv, Calinescu considera ca formula fireasca si necesara de roman romanesc este cel obiectiv, realist.De aceea, afirma ca "ceea ce confera originalitate operei este realismul fundamental".
Romanul este o specie a genului epic in proza, cu structura complexa, determinata de mai multe planuri narative, care dezvolta intrigi paralele, antrenand personaje individualizate printr-o pluralitate de tehnici si procedee artistice. Scriitorul porneste de la datele realitatii pentru a ilustra imaginea societatii romanesti de la inceputul secolului al XX-lea in care valoarea este una materiala.

Accentul pus asupra socialului si problematica imbogatirii sunt elemente caracteristice realismului, la fel ca si problema paternitatii, ilustrata de primul titlu al operei , "Parintii Otiliei".Societatea romaneasca de la inceputul secolului al XX-lea este prezentata detaliat, urmarindu-se mediul familial, universitar, al restaurantelor, al cinematografelor si al plimbarilor cu trasura, arhitectura specifica si preocuparile oamenilor.Spatiul citadin este descris in toate dimensiunile lui, vadind preocuparea scriitorului pentru atenta observatie a socialului.

Titlul initial, Parintii Otiliei, reflecta ideea balzaciana a paternitatii, pentru ca fiecare dintre personaje determina cumva soarta orfanei Otilia, intocmai ca niste "parinti".Ultima varianta "Enigma Otiliei", pare mai potrivita prin invitatia la lectura , la meditatie, prin conotatiile moderne implicate. Tema romanului o reprezinta monografia vietii unei familii bucurestene burgheze de la inceputul secolului al XX-lea, coexistand cu tema dragostei, prin triunghiul erotic Felix-Otilia-Pascalopol, cu teme balzaciene precum mostenirea si paternitatea , dar si dezumanizarea individului prin patima banului.

Compozitional, romanul este alcatuit din 20 de capitole , fiind structurat pe doua mari planuri narative :
1. povestea de iubire dintre Felix si Otilia
2. incercarile familiei Tulea de a mosteni averea lui Costache.
Structura discursului narativ este circulara, simetrica amintind de tehnica intalnita in alte romane realiste, precum Ion sau Morometii.Circularitea este realizata prin situarea personajului Felix Sima pe strada Antim, imagine ce deschide si inchide paginile romanului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.