Enigma Otiliei tehnica narativa

Trimis la data: 2009-12-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 21
Autor: Porcescu Alexandru
Dimensiune: 12kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realismul e curentul literar care se caracterizeaza prin reprezentarea veridica a realitatii prin absenta idilizarii pers,omul fiind prezentat ca un produs al mediului social istoric in care traieste.
Romanul este este o specie a genului epic în proză, cu acţiune compleză şi de mare întindere, desfăşurată pe mai multe planuri, cu personaje numeroase şi intrigă complicată George Calinescu cea mai ilustra personalitate a literaturii romane.

Prin romanele lui Calinescu depaseste realismul clasic creeaza caractere dominante de o singura trasatura definitorie realizand tipologii(avarul,arivistul)modernizeaza tehnica narativa foloseste detaliul in descrieri arhitecturale si in analiza personajelor inscriindu-se astfel in realismul secolului XX cu trimitere certa catre creatia balzaciana.

Unul dintre cel mai important roman al activitatii sale ca scriitor i-l reprezinta Enigma Otiliei publicat in 1938,se plaseaza pe coordonatele tematice ale realismului balzacian:familia,casatoria parvenirea esecul erotic motivul mostenirii si al paternitatii.Pentru unii critici acest roman e de factura balzaciana (P.Constantinescu )pentru altii e un roman comic si satiric (I.Neogoitescu) sau in opininia lui N.Manolescu e o replica polemica la formula balzaciana adica un balzacianism fara Balzac.

Balzacianismul este o tehnica literara introdusa de Balzac ce presupunea descrirea detaliata mediului de viata al personajelor sale realist conturate, existenta unor tipologii umane ferm definite, simetria compozitionala (relatia incipit final), teme predilecte precum paternitatea, banii, romanele sale fiind veritabile fresce sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.