Enzime

Trimis la data: 2015-02-18
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_O
Dimensiune: 419kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Enzimele sunt compusi macromoleculari de natura proteica, produsi si prezenti numai in organismele vii, cu rol de biocatalizatori ai tuturor transformarilor biochimice caracteristice metabolismului.
Necesitatile plastice si energetice ale organismelor vii sunt acoperite, pe de o parte, din substantele nutritive, relativ stabile chimic, iar pe de alta parte de o serie de reactii "de ardere" la care participa oxigenul. Aparitia si evolutia fiintelor vii organizate a fost insotita de selectionarea si perfectionarea unor mecanisme capabile sa asigure o viteza mare de desfasurare a proceselor biochimice, in conditii de activitate relativ menajate (solutii apoase, temperaturi joase, mediu neutru etc.).
Enzimele monocomponente (holoproteice, proteine biocatalitice) sunt constituite numai din proteine. Actiunea lor biocatalitica se datoreaza anumitor fragmente din catena polipeptidica, care includ grupe functionale componente ale catenelor laterale ale aminoacizilor (-OH, -NH2, -SH, -COOH etc.), constituind centrul activ sau situsul catalitic. Prin acest centru activ enzima fixeaza substratul (il recunoaste) sub forma unui complex enzima-substrat, simbolizat E-S, si biocatalizeaza transformarea substratului.

Pentru recunoasterea si formarea complexului E-S, geometria centrului activ trebuie sa fie complementara cu cea a substratului. Blocarea sau inactivarea centrului activ (de exemplu denaturarea proteinei) conduce la pierderea activitatii catalitice a enzimei holoproteice. In schimb, denaturarea unei parti a proteinei, care nu cuprinde centrul activ, nu modifica activitatea catalitica a enzimei.

b) Enzimele bicomponente (heteroproteice) sunt constituite din:
componenta proteica (apoenzima, apoferment), care determina specificitatea enzimei (o anumita secventa a aminoacizior prin care enzima recunoaste substratul si il fixeaza), este caracterizata prin masa moleculara mare, termolabilitate etc.; componenta neproteica (prostetica, coenzima, cofactor), care determina mecanismul si viteza reactiei enzimatice poate fi: o vitamina, un hormon, un colorant, nucleotide, metale. Ea este caracterizata prin masa moleculara mica, termostabilitate.

In majoritatea cazurilor, actiunea catalitica a enzimelor se manifesta numai in prezenta unor substante speciale, denumite cofactori, care se clasifica in trei grupe: coenzime sau cofermenti specifici, sunt substante organice cu masa moleculara mica, termostabile si care dializeaza usor din solutiile enzimei. Coenzimele se caracterizeaza prin insusirea lor de a reactiona reversibil cu proteina care intra in structura enzimei (apoenzima sau apofermentul);gruparile prostetice, substante combinate mult mai strans cu apoenzima, se disociaza greu si, in general, raman fixate pe o singura apoenzima;

activatorii, denumiti uneori si cofactori anorganici, sunt substante nespecifice (diferite metale, agenti reducatori etc.), care mediaza trecerea enzimei intr-o stare catalitica activa.
Este greu de precizat o demarcatie clara intre cele trei grupe de cofactori, clasificati dupa natura si raportul lor fata de apoenzima. Multe dintre coenzime si grupari prostetice sunt de fapt derivati ai vitaminelor hidrosolubile. O mare parte dintre coenzime si grupari prostetice identificate in componenta unor enzime sunt nucleotide sau derivati ai acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.