Enzime artificiale

Trimis la data: 2015-03-05 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mihai_F Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Exista astazi o serie de posibilitati pentru constructia unei enzime artificiale.
Acestea sunt in mod general polimeri sau oligomeri sintetici cu activitati asemanatoare enzimelor, fiind adesea numite sinzime. In general ele sunt construite astfel incat pot poseda doua entitati structurale, un situs pentru substrat si un situs cu activitate catalitica efectiva. Experientele au aratat ca producerea situsului pentru legarea substratului este relativ simpla in timp ce situsurile catalitice sunt oarecum mult mai dificil de realizat.

Ambele situsuri pot fi proiectate separat totusi se pare ca daca sinzima poate fi constyruita cu un situs pentru starea de tranzitie a reactiei, acesta poate realiza adeseori ambele functii.
In general sinzimele asculta de cineticile de saturatie Michaelis-Menten. Pentru o reactie cu un substrat secventa reactiilor va fi:
sinzima + S i�� (complex sinzima-S) i�sssinzima + P
Unele sinzime sunt simple proteine derivatizate.

(Enzimele imobilizate covalent nu intra in aceasta categorie.) Un exemplu este derivatizarea mioglobinei, transportorul de oxigen din muschi, prin atasarea ionului (Ru(NH3)5)3+ la trei resturi histidinice de pe suprafata proteinei. Acest proces converteste enzima de la transportor de oxigen la o oxidaza, care catalizeaza oxidarea acidul ascorbic folosind ca oxidant oxigenul molecular. Aceasta sinzima este aproape la fel de eficace ca si ascorbat oxidazele naturale.

Este imposibil sa se proiecteze protein-sinzime pornind de la zero, adica direct din aminoacizi liberi, cu oarece probabilitate de succes, caci in prezent conformatiile lor nu pot fi prezise doar din structura lor primara. Asemenea proteine vor avea de asemenea si neajunsurile enzimelor naturale fiind sensibile la denaturare, oxidare si hidroliza. De exemplu polilizina leaga coloranti anionici ca si albumina serica, dar numai 10% sunt la fel de puternic legati ca in cazul proteinei naturale, in ciuda faptului ca exista multe sarcini si lanturi laterale apolare.

Acidul poliglutamic insa arata proprietati sinzimice mult mai apropiate de a unei enzime naturale. Acesta actioneaza ca o esteraza, in mare masura ca si proteazele acide. De exemplu pentru hidroliza acetatului 4-nitrofenil, prezinta o frumoasa curba pentru relatia pH-activitate cu o activitate optima la circa pH = 5,3 si cinetici Michaelis-Menten cu o Km de 2mm si vmax de 10-4 la 10-5 s-1. `

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.