Enzimele

Trimis la data: 2013-03-09
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Proprietatile commune ale enzimelor si catalizatorilor reactiilor chimice sunt:
1.Nu modifica echilibrul reactiei
2.Mareste viteza de reactie
3.Nu se consuma in timpul reactiei
4.Sunt sensibile la actiunea inhibitorie
PROPRIETATI SPECIFICE ENZIMELOR
1.Specificitate inalta
2.Cinetica caracteristica
3.Eficienta (viteza de reactive creste de 10 la puterea 5 - 10 la puterea 11 ori comparative cu reactia necatalizata)
Moleculele asupra carora actioneaza enzimele se numesc substrat, iar moleculele rezultate din substrat se numesc produsi de reactie.Enzimele poseda un situs catalitic active si reprezinta locul in care se leaga substratul si au loc reactiile care conduc la produsii de reactie. Legarea substratului in centrul catalytic se realizeaza prin legaturi slabe, necovalente.S + E = [ES] --- P + E

STRUCTURA ENZIMELOR
Din punct de vedere structural enzimele se impart in 2 categorii:
1.Proteine simple care sunt formate numai din resturi de aminoacizi (dipsina, elastaza)
2.Proteine complexe care contin o grupare proteica numita apoenzima si o component neproteica denumita cofactor. Gruparea proteica este inactive functional iar activitatea se manifesta numai la nivelul holoenzimei.

Apoenzima + cofactor = holoenzima
Cofactorii pot fi ioni metalici (Zn2+ pentru alhidraza carbonica si citocromoxidaza; Se2+ pentru glutation peroxidaza), grupare prostetica - cofactorii sunt legati puternic de apoenzime (ex: piridoxal fosfat, hemul), coenzime - factorul se leaga de apoenzime.

Enzimele se clasifica in 6 categorii:
1.Oxidoreductanti - catalizeaza reactiile cu transfer de protoni (H+) si electroni. Pot fi: denhidrogenaze; oxidazele - care catalizeaza reactiile in care oxigenul functioneaza ca acceptor pentru hidrogenul extras din substrat; hidroperoxidaze - au ca substrata pa oxigenata sau un peroxide organic; oxibenazele - care catalizeaza transferal si incorporarea oxigenului in moleculele substratului.
2.Transferazele - catalizeaza reactiile de transfer ale unei grupari hidrice de pe denor pe un acceptor. Pot fi : aminotransferase; transmetilaze; acidtransferaze; kinase; glicozil transferaze

3.Hidrolazele - catalizeaza reactiile de hidroliza cu participarea apei. Pot fi: peptidase; glicozidaze; esterase.
4.Liazele - catalizeaza reactii de scindare nehidrolitica a unei legaturi covalente cu formarea a 2 compusi ce contine o dubla legatura in plus fata de reactant.
5.Izomerazele - catalizeaza reactii de izomerizare. Pot fi: racemaze, mutaze, epimerize.
6.Ligazele - catalizeaza reactii in care se formeaza noi legaturi covalente in prezenta ATP-ului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.