Enzimele

Trimis la data: 2010-12-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 1244
Autor: Rotari ion
Dimensiune: 53kb
Voturi: 47
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracteristica generala
Enzimele sunt substante care catalizeaza reactiile biologice din organism. Ele au un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Se gasesc in toate organismele vegetale, animale si m/o.
Toate transformarile biochimice in tesuturi si celule sunt posibile numai prin actiunea enzimelor, care se mai numesc si biocatalizatori.Sub aspect chimic, enzimele sunt proteine cu rol functional foarte important. Ele sunt produse numai de organismele vii si isi pot manifesta activitatea enzimatica atat in interiorul, cat si in afara organismului.
Substanta asupra careia actioneaza enzimele poarta numele de substrat.
Apoenzime si cofactori enzimatici
Unele enzime, care reprezinta proteine omogene (holoproteine) poseda proprietati catalitice exercitate in exclusivitate numai de componenta proteica pe care este localizat situsul catalitic.
La alte enzime, proprietatilor catalitice rezulta din interactiunea si cooperarea dintre componenta proteica si anumite macromolecule sau ioni metalici denumiti cofactori.

Aceste enzime sunt eterogene, fiind constituite dintr-o componenta proteica purtatoare a situsului catalitic si denumita apoenzima si o componenta neproteica denumita cofactor, care se localizeaza la nivelul centrului catalitic.

Apoenzima si cofactorul - inactive catalitic ca entitati separate - formeaza un complex molecular enzima - cofactor denumit in terminologia clasica holoenzima. Dupa natura chimica si modul lor de legare la apoenzima, cofactorii se clasifica in:
•Coenzime.
•Grupari prostetice.
•Ioni metalici.

III Organizarea structurala
Enzimele reprezinta un edificiu macromolecular complex determinat de nivelurile de organizare structurala ale proteinelor.
Fiind o clasa speciala de molecule proteice, enzimele se caracterizeaza prin unele particularitati structurale specifice care le confera activitate catalitica. Astfel, enzimele poseda in structura lor anumite zone, denumite situsuri.

Situsul catalitic - o zona specifica si delimitata, constituita dintr-un numar mic de radicali de aminoacizi, care formeaza o geometrie spatiala perfect ordonata si structural asimetrica, la nivelul careia se exercita proprietatea catalitica a enzimei prin capacitatea de a interactiona cu moleculele de substrat asupra carora actioneaza.

Situsul allosteric - existent pe langa situsul catalitic, la enzimele allosterice. Prin internediul situsului allosteric la enzimele reglatoare (allosterice) se leaga un efector allosteric (inductor sau inhibitor); de obicei enzimele allosterice sunt constituite din 2 sau mai multe subunitati.

In functie de organizarea lor structurala ca molecule proteice, enzimele se incadreaza in urmatoarele grupe principale:
enzime monomere,enzime oligomere,izoenzime, complexe (sisteme) enzimatice.

Enzime monomere - structuri enzimatice constituite dintr-un singur lant polipeptidic, in care este inclus situsul catalitic (ex.: ribonucleaza, tripsina, pepsina etc.).

Enzime oligomere - sunt agregate moleculare constituite din doua sau mai multe subunitati (protomeri) asociate intr-o structura compacta.(Ex.: aldolaza, lactatdehidrogenaza, creatinkinaza etc.).
Izoenzime - configuratii spatiale diferite ale uneia si aceleiasi enzime ce se deosebesc printr-o serie de proprietati fizico-chimice, dar cu aceeasi specificitate de substrat.

Sisteme (complexe) enzimatice - edificiu polifunctional constituit dintr-un numar de molecule de enzime intim asociate prin interactiuni necovalente, care participa impreuna intr-un sir de reactii inlantuite. Intr-o asemenea secventa, produsul de reactie catalizata de prima enzima a sistemului multienzimatic devine substratul enzimei urmatoare s.a.m.d. pana la obtinerea produsului final de reactie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.