Enzimele proteolitice ale tractului gastro-intestinal

Trimis la data: 2010-06-02 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 188
Autor: Ligia Marinescu Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aceste enzime sunt secretate de catre pancreas si glandele din mucoasa tubului digestiv alaturi de enzimele ce participa la digestia celorlalte componente ale bolului alimentar. La nivelul stomacului sunt secretate pepsina, gastricsina si renina, pancreasul sintetizeaza si secreta tripsina, chimotripsina si carboxipeptidazele, iar sucul intestinal contine enteropeptidaza, aminopeptidaze, tripeptidaze, dipeptidaze si carboxipeptidaze.

Pepsina (E.C. - 3.4.4.1.) este raspandita in sucul gastric al tuturor vertebratelor. Pepsinele izolate din diferite surse se deosebesc intre ele prin unele proprietati cum ar fi stabilitatea, structura primara, specificitatea de substrat etc. Dat fiind faptul ca in conditii fiziologic normale pH-ul sucului gastric se situeaza in zona puternic acida (1,0 - 2,0), pepsina poseda o stabilitatea foarte mare in mediu puternic acid. Ea este activa in intervalul de pH 1,0 - 4,0 cu un pH optim de actiune de 1,8, iar la pH = 5,0 se denatureaza.

Pepsina este sintetizata sub forma zimogenului sau inactiv numit pepsinogen. Conversia acestuia in pepsina activa are loc la pH acid, sub influenta protonilor dupa care continua autocatalitic in sensul ca pepsina formata catalizeaza conversia in continuare a pepsinogenului in enzima activa. Activarea pepsinogenului consta in clivarea hidrolitica a unor fragmente oligopeptidice de la capatul N-terminal ceea ce face sa existe o diferenta relativ mare intre masa moleculara a zimogenului (42.000 Da) si cea a enzimei active (34.500 Da).

Procesul de activare a pepsinogenului este deci o reactie de proteoliza limitata.In acest proces de activare, din molecula pepsinogenului este indepartata o peptida cu masa moleculara de 3.100 Da care reprezinta inhibitorul pepsinei si alte 5 oligopeptide diferite cu masele moleculare de aproximativ 1.000 Da. Cu toate acestea, mecanismul complet al activarii pepsinogenului nu este inca pe deplin elucidat.

Atat molecula pepsinei cat si cea a pepsinogenului contin cate un singur capat N-terminal si respectiv C-terminal ceea ce demonstreaza faptul ca acestea sunt formate din cate un singur lant polipeptidic. La capatul N-terminal al moleculei pepsinogenului se afla un rest de lizina, iar in molecula pepsinei un rest de izoleucina in timp ce la capatul C-terminal al ambelor forme se gaseste cate un rest de alanina. Atat pepsina cat si pepsinogenul contin in molecula cate 3 punti disulfidice intracatenare.

Pepsina prezinta o mare afinitate pentru aminoacizii aromatici. De aceea ea hidrolizeaza in proteine acele legaturi peptidice la formarea carora participa gruparile aminice ale fenilalaninei si tirozinei cu formarea unor peptide ale caror mase moleculare oscileaza intre 600 si 3.000 Da. Pepsina nu hidrolizeaza insa keratinele, fibroina, ovomucoidul si are o actiune limitata asupra protaminelor si a proteinelor din oase si cartilaje.

Gastricsina (E.C. - 3.4.4.22) este o enzima proteolitica ce a fost evidentiata in sucul gastric la om, porc si caine. Spre deosebire de pepsina, gastricsina are un pH optim de actiune ceva mai crescut (3,2 fata de 1,8). Ea se mai deosebeste de pepsina prin mobilitatea sa electroforetica, termostabilitate si specificitate de substrat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.