Epigonii

Trimis la data: 2006-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 6808
Autor: Robert Stancu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 331
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Epigonii - Este una din creaţiile de început ale lui Eminescu,apare într-un grupaj de poezii, în „Convorbiri Literare” alături de „Mortua Est” şi „Venere şi Madonă”.Epigonii
Epigonii - Acestea l-au făcut pe Titu Maiorescu să-l plaseze pe tânărul poet în imediata vecinătate al lui Vasile Alexandri dar şi să-i reproşeze tendiţa exagerată către filosofară, gustul pentru antitezele exagerate.

„Epigonii” constituie o adevărată „ars poetica” eminesciană , ilustrând mesianismul poetului , rolul artistului şi menirea creaţiei sale , această poezie finnd un adevărat manifest literar.

Mihai Eminecu a avut marea şansă de a învăţa literatura de la unul dintre cei mai mari cărturari ardeleni , Aron Pumnul ; în al cărui „Lepturariu” , viitorul poet va găsi primele informaţii despre predecesorii săi , pe care-i admiră pentru sinceritatea sentimentelor , considerându-i „pionieri perseverenţi ai naţionalităţii şi ai românismului.

Titlul: „Epigon”=urmaşi nedemni ai unor înaintaşi celebrii.
└► a fost împrumutat de la un anume Carl Immermann iar antiteza este inspirată de o epigramă a poetului Schiller.

Poezia se structurează pe o antiteză, element caracteristic romanticilor – antiteza trecut-prezent. Şi tot de la romantici împrumută Eminescu, elogierea trecutului în comparaţie cu prezentul decăzut. Poezia debutează printr-o strofă în care autorul face o avocare globală a operei de dinainte , pe o tonalitate euforică, superlativă.

Imaginea trecutului este paradisiacă. Eminescu nu face economie de epitete şi metafore.Persistă ecouri din poezia înaintasilor dar apar şi accente eminesciene. Strofa I poate fi considerată ca un fel de preludiu al unei „apologii”, a unei laude nemăsurate.
„Când privesc zilele de-aur a scripturelor române,
Mă cufund ca într-o mare de visări dulci si senine
Si în jur parcă-l colindă dulci si mândre primăveri,
Sau văd nopti ce-ntind deasupră-mi oceanele de stele,
Zile cu trei sori în frunte, verzidumbrăvi cu filomele,
Cu izvoare-ale gândirii si cu râuri de cântări.
Văd poeti ce au scris o limbă, ca un fagure de miere,...”

Urmează apoi un şir de caracterizări lirice care au în vedere personalitatea şi operele înaintaşilor. Se pare că spaţiul pe care-l consacră unuia sau altuia este direct proporţional cu valoarea pe care le-o atribuie.Dacă lui Chichindeal , Mumulean le dedică doar câteva cuvinte: „Chichindeal gură de aur, Mumulean glas cu durere,

Prale firea cea întoarsă, Daniil cel trist si mic,...” Altora, precum Eliade , Alexandrescu, Negruzzi, Alexandrii le consacră una sau mai multe strofe.Este de remarcat extraordinara sugestivitate a definiţiilor sale lirice care surprind caracteristica esenţială a operei, sau a contribuţiei specifice la istoria literaturii române.

De multe ori ,aluziile vizează aspecte tematice ale operei respectivilor autori:
„...Doinici cuib de-ntelepciune(fabule),...
...Alexandri este rege al poezie....-remarcă preocupările sale pentru folclor
Ce din frunze îti doineste, ce cu fluierul îti zice...
... Bolliac cânta iobagul s-a lui lanturi de aramă...”.

Oprindu-se la nume de autori , precum cei înşiraţi, Eminescu îi elogiază nu atât pntru valoarea operei lor ci mai ales pentru alte calităţi , credinţa într-un ideal, autenticitatea operelor lor – calităţi asupra cărora va insista în partea a II-a, când antiteza „înaintaşi-epigoni” se accetuează.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.