Epilog

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 0
Autor: Doina Bucurenci
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. epilogue, lat. lit. epiAZlogus, gr. epilogos "concluzie". 1. In Antichitate insemna scurta alocutiune in versuri pe care autorul operei dramatice sau un actor o adr 444u209e esau publicului, spre a-i cere indulgenta si a-i aduce multumiri la sfarsitul reprezentatiei. E. se termina cu o formula invariabila, ca aceasta: "Vos valete et plaudite, cives" (Fiti sanatosi, si aplaudati, cetateni).
E. teatral putea sa consiste si din cateva consideratii asupra subiectului (v.) piesei si asupra impresiilor pe care le-ar fi putut lasa spectatorului. 2. Ca termen retoric (in lat, conclusio), desemna partea finala a discursului (v.), in care oratorul rezuma argumenAZtarea si incerca sa castige bunavointa publicului. 3.

In acceptia mai noua, E. este un fel de concluzie, de rezumat al operei, dar mai ales o exprimare succinta a faptelor ce urmeaza actiunii (v.), menite sa duca desfasurarea epica pana la ultimele ei consecinte. Ex.: E. celebru al romanului Razboi si pace de Lev Tolstoi, cel al romanului La MedeAZleni de Ionel Teodoreanu sau al poemului 1907 de T. Arghezi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.