Epistola

Trimis la data: 2010-03-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita Ducescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Provine din lat. lit. epistola. 1. In Antichitate avea atat sensul de scrisoare obisnuita (Scrisorile familiare ale lui CiceAZro), cat si de scriere in versuri, apartinand poeziei didactice si lirice, in care autorul dizerteaza asupra unui subiect filozofic, moral, estetic etc., adresandu-se unei persoane reale sau fictive - cum este cultivata de Horatiu (Epistole), Ovidiu (Heroidele, Epistulae ex Ponto) etc.
In Renastere, E. e foarte raspindita in Franta, devenind un adevarat gen (v. ) literar, cu Clement Marot, si cunoscand o inflorire maxima in timpul clasicismului, prin celebrele E. ale lui Boileau, La Fontaine, Voltaire.

Genul e reprezentat si la noi de catre primii poeti moderni ai secolului XIX, care, in plina epoca romantica, cultiva destule elemente clasice, printre care fabula (v.), satira (v.) si E., Gr. AlexanAZdrescu scriind un intreg ciclu de E. (catre Voltaire, catre Al. Donici, etc.).

2. E. a mai avut si sensul de dedicatie (v.), un fel de cuvant introductiv al autorului adresat cuiva., de obicei unei personalitati. Ex.: Epistolie inchinatoare catre Mitru Perea, vestit cantaret, care urmeaza Prologului din Tiganiada de I. Budai-Deleanu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.