Epitaf pentru Euridike -comentariu

Trimis la data: 2005-10-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 503
Autor: Tudorrin
Dimensiune: 11kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia se naste din viziune, din cunoastere, din filozofie si din sentiment.Viziunea blagiana este una atotcuprinzatoare,pusa sub semnul misterelor universale si animata de dorinta de a le spori prin interpretare proprie bazata pe sensibilitate.
De la aparitia primelor raze ale luminii blagiene pana la apusul astrului misterios,fiecare poem, fiecare farama a creatiei pare desprinsa din “lumina creata in ziua dintai,din lumina aceea-nsetata adanc de viata”(L.Blaga).
Situata in volumul de maturitate “Corabii cu cenusa”,poezia “Epitaf pentru Euridike” reia un mit antic intr-o forma pesonala, fiind deopotriva o elegie(ipostaza sugerata si de titlu) si o ars poetica prin viziunea pe care o are Blaga asupra inspiratiei.

Pentru o intelegere mai apropiata de sensul dorit de autor a textului reamintim mitul elen :Euridike ,sotia lui Orfeu, a fost salvata din Infern de acesta ,dupa ce i-a induplecat pe zei prin cantecul sau si a promis ca nu o va privi inainte sa ajunga pe Pamant.Cuprins de indoiala ,daca cea care il urmeaza este intr-adevar muza sa, el incalca juramantul ,iar Euridike dispare ca o umbra , cade prada pentru eternitate taramului intunecat.

Poetul se transpune in ipostaza orfica , recreeaza mitul, se substituie zeului ,devine protagonist al umanitatii in eterna drama divina.Euridike reprezinta deopotriva sursa de inspiratie de factura erotica si fatala neimplinire pe acest plan,sau mai degraba o implinire abstracta, sublimata.

Rezultatul este “o poezie a erosului transcendentalizat ,exilat in Idee” (D.Micu) prin filtrul Thanatosului in care este evidenta tristetea metafizica incurabila,tanjirea dupa lumea/ceva din lumea de dincolo.

Deoarece la Blaga poezia se naste din mister si forte antinomice ,se poate afirma ca acesta este atat un imn al dorului de moarte,cat si o expresie a setei de viata.Cea pierduta pentru totdeuna pe taramul de dincolo de negura este vazuta tocmai ca “singur triumf al vietii/asupra mortii si cetii”,amintirea ei fiind suficienta petru a crea echivalentul poetic al vietii.In opera lui Blaga, non-existenta insufla poetului ideea creatiei,o completeaza, nu i se opune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.