Epoca marilor descoperiri

Trimis la data: 2005-11-30
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 3569
Autor: Corina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 229
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marile descoperiri geografice, incepute de la sfirsitul secolului al XV-lea, au fost generate de conditiile social-economice instalate in Europa in vremea Renasterii;
Transformarile social-economice le-au corespuns un avint puternic al stiintelor,artei si culturii. Dupa o lunga perioada de intrerupere a progresului, de “barbarie” cum socoteau umanistii italieni Evul Mediu (sec.V-XV) , este reinviata cultura antica greco-romana, punind ratiunea mai presus de credinta si traditie, Renasterea a zdrunciunat temeliile dictaturii spirituale a bisericii .

Marcind inceputul epocii moderne in stiinta si tehnica, Renasterea corespunde unor importante cuceriri, care alaturi de transformarile social-economice, au creat si geografiei un cadru nou de dezvoltare.

Printre evenimentele de seama care au marcat inceputurile acestei epoci moderne, un rol important l-au jucat marile explorari geografice si indeosebi descoperirea Americii si a drumului maritim spre Indiile Orientale, precum si primul inconjor al lumii.

Marile descoperiri geografice, incepute de la sfirsitul secolului al XV-lea, au fost generate de conditiile social-economice instalate in Europa in vremea Renasterii; deopotriva ele au fost favorizate de perfectionarile savarsite in domeniul mijloacelor de transport si al mijloacelor de orientare, intre careconstruirea marilor corabii capabile sa infrunte largul marilor si ocenelor, folosirea busolei, a astrolabului pentru calcularea latitudinii geografice, determinarea longitudinii pe baza principului diferentelor orare.

Directia dominanta vestica, sau prin sudul Africii, a viitoarelor itinerarii maritime s-a datorat unor evenimente istorice si in primul rind formarii si extinderii treptate a statuluiOtoman. Cucerirea Constantinopului de catre turci in anul 1453, prin care s-a pus capat Imperiului Bizantin, transformarea Marii Negre intr-un “lac turcesc”, extinderea Imperiului Otoman in bazinul oriental al Mediteraniei, au barat caile principale prin care statele Europei Occidentale isi furnizau bogatiile Orientului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.