Epoca religiei

Trimis la data: 2002-07-01 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1350
Autor: Billy_boy Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În sec. al X-lea, Europa creştină a început să-şi anihileze inamicii şi să se extindă. Pentru o perioadă de timp acest lucru era valabil, în mod egal, pentru ambele Europe, şi cea de vest, dominată de creştinismul catolic şi pentru cea de est, unde biserica ortodoxă îi convertea pe slavi într-un ritm constant. Cele două biserici sunt deja separate, îşi creează tradiţii diferite, deşi încercări de reunificare au continuat să fie făcute.

Epoca religiei
Credinţa creştină stă la baza civilizaţiei medievale europene. Dar pe parcurs ce biserica devenea tot mai puternică şi privilegiată, au apărut tot mai multe revolte cauzate de disensiuni, intensificate de o serie de dispute interne, scandaluri şi separări.

În sec. al X-lea, Europa creştină a început să-şi anihileze inamicii şi să se extindă. Pentru o perioadă de timp acest lucru era valabil, în mod egal, pentru ambele Europe, şi cea de vest, dominată de creştinismul catolic şi pentru cea de est, unde biserica ortodoxă îi convertea pe slavi într-un ritm constant. Cele două biserici sunt deja separate, îşi creează tradiţii diferite, deşi încercări de reunificare au continuat să fie făcute.

Cele două biserici aveau în faţă viitor cu totul diferit. Asupra bisericii ortodoxe se executa o presiune tot mai mare din cauza extinderii islamismului. În vest însă următoarele câteva secole vor deveni „epoca religiei”, în care biserica şi religia influenţează toate domeniile vieţii.

Atracţia imediată
Au existat multe motive pentru aceasta. Atracţia religiei a avut un impact imediat şi evident într-o lume brutală şi nesigură. Majoritatea oamenilor din epoca medievală duceau o viaţă grea cu multe neajunsuri. Acest lucru a făcut din promisiunea creştină a unei eternităţi pline de bucurie, un lucru, în particular, foarte atrăgător, iar biserica deţinea cheile unei vieţi eterne. Preoţimea efectiv a monopolizat sistemul educaţional – doar câţiva dintre profani erau chiar învăţaţi – şi numai ei puteau citi şi înţelege versiunile latine, greceşti şi ebraice în care era scrisă Scriptura.

Pornind de la fiecare aspect – şi mai presus de toate când liturghia a fost celebrată de către un preot – biserica a devenit un factor indispensabil în a realiza contactul dintre Dumnezeu şi omenire. Ca rezultat, religia a devenit centrul vieţii oamenilor şi treptat, preoţimea a ajuns să fie considerată ca persoane superioare – în cel mai bun caz o elită spirituală, iar în cel mai rău caz o casă privilegiată.

Elita spirituală
La începutul evului mediu majoritatea oamenilor au adoptat viziunea „elitei spirituale”. Acest lucru era, în special, adevărat în ceea ce-i priveşte pe călugări şi pe maici. Acest fapt a fost văzut ca cel mai dorit fel de viaţă creştină, şi astfel monastismul a luat amploare, a înflorit la începutul secolului al V-lea, când Sf. Benedict şi-a conceput regulile monastice.

Secolul X şi XI sunt martore ale unei mai profunde reînvieri, începând în 910 cu întemeierea în Franţa a mânăstirii Cluny. Curând această mare mănăstire a devenit un model pentru alţii, şi în câteva decenii au ajuns să fie 1500 de mânăstiri care i-au urmat exemplul. Influenţa cluniană a fost resimţită în comunitatea creştină din vest, inspirând biserica să curme abuzurile şi să impună o disciplină uniformă asupra membrilor săi.

Puterea Papalităţii
În secolul XI, multe ordine monastice noi au fost fondate, inclusiv cel al cinsternienilor foarte disciplinaţi. Papalitatea a „detronat” dominaţia sfinţilor împăraţi romani şi a continuat să lupte pentru dreptul său de a controla evenimentele din cadrul bisericii. Frăţia Viermilor a adus această dispută, Investitura controversată, la o concluzie cu succes. Între timp, prima cruciadă (1096 – 99) condusă de Papa Urban al II-lea a ridcat prestigiul papal la noi înălţimi.

În secolul următor, papalitatea deja funcţiona mai mult ca un jucător în politica europeană decât ca o forţă spirituală. Secolele XII şi XIII sunt văzute ca punctul cel mai înalt al civilizaţiei medievale, iar istoricii Evului Mediu sunt înclinaţi să spună că Renaşterea din secolul XII a fost mult mai importantă decât ultima şi mai renumita Renaştere italiană. O creştere a populaţiei, o îmbunătăţire a metodelor din agricultură, dezvoltarea oraşelor precum şi comerţul au dat un nou imbold societăţii europene.

Întemeierea universităţii
Un prim rezultat al acestei expansiuni generale, a fost o creştere mare de oameni educaţi (de ex., ca şi administratori, secretari, şi avocaţi), iar acest lucru a dus la o dezvoltare a unei noi instituţii de învăţământ superior – universitatea. Universitatea din Bologna, fondată în 1158, a fost prima, urmată de cea de la Paris, Oxford, Cambridge şi Heidelberg. Prin secolul XIV universităţile erau de găsit peste tot în Europa.

În acelaşi timp au fost traduse texte ale autorilor greci care până atunci nu au fost cunoscute. Aceste texte au fost conservate şi transmise de către lumea islamică. Limba în care au fost traduse este limba latină, limba învăţaţilor din vest. Ei au deschis noi drumuri către materii cum ar fi: logica, geometria, medicina, şi astronomia. De asemenea, ei au creat problemele de intelect, deoarece adesea apăreau contradicţii între învăţăturile antice şi cele ale bisericii.

O serie de mari gânditori medievali cunoscuţi ca filozofi învăţaţi au abordat aceste probleme. Cea mai remarcabilă figură, cea a Sf. Thomas Aquinas (c. 1225 – 74) a scris lucrarea Summa Theologia intenţionând să aducă credinţa şi raţiunea la acelaşi nivel, fapt care şi astăzi reprezintă baza filozofiei catolice.

Sărăcia sfântă
Una dintre cele mai atractive figuri medievale a fost un italian, Sf. Francisc de Assisi (1182 – 1216) care şi-a abandonat viaţa plină de belşug pentru a trăi „sfânta sărăcie”. Căldura lui umană şi dragostea pentru înreaga creaţie – văzută în scene ca predica lui către păsări – au introdus o nouă viziune în creştinătate care înainte lua în râs lumea materială. De asemenea, Sf. Francisc a întemeiat Ordinul Franciscan al călugărilor, dedicaţi sărăciei, castităţii şi supunerii, dar trăind în lume ca şi cerşetori, predicând şi efectuând lucrări bune. Printr-o strânsă legătură cu Sf. Francisc, Sf. Clare a fondat şi el un ordin similar pentru femei, numit Ordinul celor Săraci. Un alt ordin al cerşetorilor, cel al Dominicanilor a fost de asemenea fondat la începutul secolului XII.

În ochii unora sărăcia şi umilinţa Sfântului Francisc, atât de supus Evangheliilor, au pus o lumină nefavorabilă asupra splendorii şi bunăstării lumeşti de care beneficia Papalitatea şi Biserica. Pe la mijlocul secolului al XIII-lea Papa a devenit un stăpân teritorial în Italia, şi de asemenea capul unei largi organizaţii internaţionale cu proprii ei administratori instruiţi şi cu propriile instrumente de colectat taxele.

Peste tot biserica avea o poziţie privilegiată, fiind susţinută de înaltele tribunale speciale, singurele instituţii cărora îi dădeau socoteală, unde pedepsele erau considerabil mai uşoare decât cele imputate profanilor pentru ofense comparabile. Acestea şi multe alte resentimente au devenit tot mai mari când oraşele au început să înflorească şi să se îmbogăţească, iar numărul laicilor bogaţi cu ştiinţă de carte şi bine informaţi creştea. Profanii erau extrem de pioşi şi nerăbdători să participe tot mai mult la viaţa religioasă.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.