Epopeea feroviara romaneasca

Trimis la data: 2015-07-27
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_P
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca din cele mai vechi timpuri, societatea umana asezata in spatiul provinciilor Romanesti, odata cu dezvoltarea metodelor de lucru pentru imbogatirea gamei de produse materiale, pentru a putea valorifica cat mai multe din folasele naturii, a fost preocupata sa gaseasca cele mai usoare modalitati de vehiculare si transport dintr-o zona in alta a produselor.
In perioada feudala, drumurile erau foarte greu de strabatut, practicarea lor depindea exclusiv de starea vremii si de anotimp.
Cu cat ne apropiem mai mult de destramarea oranduirii feudale, problema transporturilor preocupa tot mai insistent, in special cercurile orasenesti legate de comert, pe marii proprietari funciari si burghezia in formare. Epoca moderna, chiar din zorii ei, a impus rezolvarea calitativa a transporturilor, datorata in special interesului direct al clasei progresiste, care era burghezia, in modernizarea cailor de comunicatie. In acea epoca Occidentul era deosebit de preocupat in gasirea unor noi metode in materie de transport.

Dupa lungi cautari si incercari, care au durat mai bine de un sfert de secol, se deschide, la 15 septembrie 1830, intre Liverpool si Manchester, prima linie de cale ferata cu exploatare permanenta
Calea ferata, inca de la inceputurile ei, a favorizat dezvoltarea fara precedent, a circulatiei oamenilor si al marfurilor, devenind in foarte scurt timp, mijlocul de transport cel mai ieftin, mai iute, mai sigur si mai confortabil, contribuind astfel la dezvoltarea comertului, in special si la dezvoltarea civilizatiei umane, in general.

Primele proiecte care aveau legatura cu construirea de cai ferate pe teritoriul Romaniei, apar in stransa legatura cu preocuparile unor elemente reprezentative ale gandirii noastre economice inaintate din acea perioada. Economistul N.SUTU, in lucrarile sale, facand referire la caile ferate din centrul Europei, apreciaza ca, citez - afacerile comerciale se incheie cu mai multa usurinta, marfurile se transmit cu cheltuieli mai putine la distante considerabile, localitati sarace, inapoiate, fara resurse au inviat... Aburul a facut sa patrunda animatia, miscarea, viata, comertul si civilizatia.

Remarcand aceste avantaje, el pledeaza pentru construirea unei cai ferate Tg.Ocna-Galati, preconizand prin aceasta dezvoltarea vietii economice in Moldova. Un alt adept al introducerii cailor ferate in tara noastra a fost I.GHICA, de asemenea, M.KOGALNICEANU, subliniaza, ori de cate ori are ocazia, importanta acestei inoiri.
Primul proiect de introducere a cailor ferate in Moldova, apartine inginerului Marin din Cernauti, care la 14 februarie 1842, cere domnitorului Mihail Sturdza, sa-i acorde o concesiune pentru infintarea unei societati anonime pe actiuni, care sa construiasca un drum de fier, de-a lungul Siretului, de la Mihaileni pana la Dunare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.