Eposul si romanul - despre metodologia analizei romanului

Trimis la data: 2009-07-17
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Iancu Eliza
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Studierea romanului se caracterizeaza printr-o serie-ele dificultati speciale. Acestea sint determinate de insusi specificul obiectului : romanul este singurul gen in deveAZnire, inca necristalizat. Fortele constitutive ale genului actioneaza sub ochii nostri : geneza si devenirea genului romanesc au loc la lumina zilei istoriei. Osatura lui nu este deloc consolidata si inca nu putem prevedea toate posibilitatile sale.Celelalte genuri ca atare, adica forme fixe pantru turAZnarea experientei artistice, le cunoastem sub aspectul lor finit. Procesul antic al formarii lor se afia in afara obserAZvatiei argumentate istoric. Epopeea apare nu numai ca un gen de mult finit, ci totodata ca un gen profund inveAZchit.
Existenta lor istorica, pe care noi o cunoastem, este aceea a unor genuri finite, cu o osatura ferma si destul de putin maleabila. Fiecare dintre ele dispune de un caAZnon care actioneaza in literatura ca o forta istorica reala.Toate aceste genuri sau, in orice caz, elementele lor principale, sint cu mult mai vechi decit scrisul si cartea ; ele isi mai pastreaza si astazi, intr-o masura mai mare sau mai mica, natura lor orala, sonora. Dintre marile geAZnuri, singur romanul este mai tinar decit scrierea si carAZtile, si doar el este adaptat organic noilor forme de recepAZtare tacuta, adica lecturii.

Dar, ceea ce este mai imporAZtant, romanul, spre deosebire de alte genuri, nu poseda canoane : doar anumite modele de roman sint istoriceste durabile, dar nu canonul genului ca atare. Studierea alAZtor genuri este similara studierii limbilor moarte, pe cind studierea romanului este analoga studiului limbilor vii si pe deasupra tinere,
Tocmai de aici provine marea dificultate a teoriei roAZmanului. Caci aceasta teorie are, de fapt, un cu totu! alt obiect de studiu, spre deosebire de teoria altor genuri. Romanul nu este pur si simplu un gen printre alte geAZnuri. El este singurul gen in devenire printre genurile demult finite si partial moarte.

Este singurul gen nascut si hranit de epoca moderna a istoriei universale si, astAZfel, profund apropiat ei, in timp ce alte genuri au fost mostenite in forma finita, ele doar se adapteaza -- unele mai mult, altele mai putin -- noilor conditii de existenta. !n comparatie cu ele, romanul apare ca o creatie de alta natura. El nu se acomodeaza cu celelalte genuri. El lupta pentru suprematie in literatura si, acolo unde invinge, celelalte genuri vechi intra in descompunere. Nu deAZgeaba cea mai buna lucrare despre istoria romanului anAZtic -- cartea lui Erwin Rohde -- prezinta nu atit istoria lui, cit, mai ales, procesul dezagregarii, pe terenul antiAZchitatii, a marilor genuri elevate.

Problema interactiunii genurilor in cadrul unitar al literaturii perioadei respective este o problema foarte imAZportanta, in unele epoci -- perioada clasica a literaturii grecesti, secolul de aur al literaturii romane, epoca claAZsicismului - - in marea literatura (literatura grupurilor sociale dominante), toate genurile, intr-o anumita masura, se completeaza armonic si intreaga literatura, ca ansamAZblu al genurilor, constituie intr-o buna parte un tot uniAZtar de ordin superior.

Dar, fapt semnificativ, romanul nu intra niciodata in acest ansamblu, nu participa la armoAZnia genurilor, in aceste epoci, romanul duce o existenta neoficiala, dincolo de pragul marii literaturi. In ansamAZblul unitar al literaturii, organizata ierarhic, intra numai genurile finite, cu fizionomii clare, precise. Ele pot sa se limiteze si sa se completeze reciproc, pastrindu-si naAZtura genului, Ele sint unitare si inrudite intre ele prin profunde particularitati structurale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.