Erezia in Evul Mediu - catarii

Trimis la data: 2015-05-13
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: alina1289
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Raspandirea ereziilor este un fapt care priveste nu numai secolul al XII-lea,ci si pe cel de-al XIII-lea.
In cativa ani,mai multe miscari contestatare au aparut si au disparut rapid,dar una singura s-a afirmat si a capatat o amploare deosebita: erezia catara,care a inflorit in Franta,in Germania,in Anglia,in Italia,sub diverse denumiri. Adeptii sai au luat,dupa numele locurilor in care aparusera,denumirea de manichei,albigenzi,publicani,bulgari,tesatori sau,mai ales in Italia,patarini.
Cuvantul catar din grecul "chataros" (pur,curat),a patruns patruns foarte repede in latinitatea occidentala. Mai dificil este,insa,de stabilit sensul termenului "patarin",identificabil probabil cu "zdrentaros","cersetor". Miscarile eretice,nascute din pasiunea si fervoarea religioasa a multimilor,au degenerat curand intr-o violenta si generalizata opozitie fata de Biserica Romei si fata de exponentii sai oficiali.

Catarii s-au caracterizat prin importanta pe care o acordau Evangheliei si doctrinei dualismului. Pentru acesti eretici,intregul univers era teatrul unei infruntari permanente intre principiul binelui,Dumnezeu,si acela al raului,diavolul. Primul domina fortele spirituale,cel de-al doilea crease materia. Cele doua principii erau reconciliabile,iar crestin adevarat era acela care incerca sa se afle permanent de partea adevaratului bine si a spiritualitatii divine,eliberandu-se astfel de cerintele materiei.

Cucerirea spiritului si victoria asupra materiei vor avea consecinte importante de ordin social si moral,precum refuzul alimentelor preparate din carne,a laptelui,oualelor,branzei,intr-un cuvant al tuturor alimentelor care,fermentand,evoca originea vietii si stimuleaza practica riguroasa e veghii ,a postului si a ascezei celei mai aspre. Negarea vietii,considerate de extractie demonica,a condus foarte curand la limitarea nasterilor si apoi chiar la interzicerea acestora. Femeia insarcinata era considerata ca fiind posedata de diavol,in timp ce devierile sexuale cele mai rele erau permise daca erau menite sa impiedice procrearea.

Catarii acceptau,de asemenea,si camata-activitate contrara eticii medievale-si negau orice autoritate a Papei de la Roma si a ierarhiei ecleziastice. Biserica catara avea propriile rituri si ceremonii,dintre care s-au impus convenensa,abstinentia si consolamentum. Acesta din urma se petrecea intre perfecti-adevaratii emuli ai credintei catare-si consolando,care in urma unei serii de practici atingea stadiul de perfectiune. Ori de cate ori consolando se imbolnavea grav,dupa ce primea consolamentum,era lasat sa moara ca sa nu recada in pacat. Uneori,sfarsitul era grabit prin asa-numita endura,sau sufocarea credinciosului-salvat in acest chip de reintoarcerea la carnalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.