Erezia lui Macedoniu

Trimis la data: 2006-02-25
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 75
Autor: Silvia Grigore
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Erezia pnevmatomahilor. În focul discuţiilor ariene referitore la dumnezeirea Fiului a apărut, la jumătatea secolului al IV-lea, o nouă erezie, care a început să pună în discuţie dumnezeirea Sfântului Duh, consubstanţialitatea şi egalitatea lui cu Tatăl şi cu Fiul. Luptătorii contra Duhului Sfânt s-au numit după termenul grecesc «pnevmatomahi» iar după doi dintre reprezentanţii lor, «macedonieni» şi «maratonieni». Erezia pnevmatomahilor apare astfel, în istoria creştinismului, ca o prelungire a arianismului sau ca o nouă formă a arianismului.
Denumirea de macedonieni li s-a dat după numele episcopului semiarian Macedoniu de Constantinopol (342 - 346; 351 - 360), depus de sinodul din Constantinopol, în 360, ca eretic. După moartea lui Macedoniu, conducerea pnevmatomahilor a luat-o diaconul Maratoniu, hirotonit de Macedoniu episcop de Nicomidia, de la care aceştia au primit numele de maratonieni.

Erezia pnevmatomahilor, numiţi când macedonieni, când maratonieni, s-a răspândit mai ales în Răsărit, în provinciile Tracia, Bitinia, Hellespont şi provinciile vecine. În 376, ei au ţinut un sinod la Cizic, pe coasta apuseană a Asiei Mici, în care, într-o formulă de credinţă, au trecut pe Sfântul Duh în rândul creaturilor.

Pnevmatomahii sau macedonienii nu aveau o doctrină bine precizată. Cei mai mulţi acceptau dumnezeirea Tatălui şi a Fiului şi consubstanţialitatea Fiului cu Tatăl, dar refuzau să recunoască dumnezeirea, ¬consubstanţialitatea şi egalitatea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul, socotindu-l doar «Duh» sau «Spirit» superior îngerilor, dar coborât în rândul creaturilor, deoarece, după Sfânta Scriptură, îngerii au fost creaţi de Dumnezeu.

Sinodul convocat de Sfântul Atanasie cel Mare la Alexan¬dria, sub împăratul Jovian 363 - 364), a condamnat o dată cu arienii şi pe ereticii pnevmatomahi, adversarii Duhului Sfânt despre care a îndrăznit să afirme că «este o creatură şi făptură, făcută prin Fiul» .
Sfântul Vasile cel Mare a combătut temeinic pe ereticii pnevmatomahi în lucrarea Contra lui Eunomiu, compusă în 364, şi în lucrarea Despre Sfântul Duh, scrisă între anii 374 - 375, în care apără dumnezeirea Duhului Sfânt. «Noi trebuie să mărturisim că ¬Tatăl e Dumnezeu, Fiul Dumnezeu, Duhul Sfânt Dumnezeu ... El este de o fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul».

Sfântul Epifaniu cunoştea bine pe luptătorii contra Duhului Sfânt sub numele de pnevmatomahi şi i-a combătut în 377 într-un capi¬tol special din lucrarea sa Panarion sau Contra tuturor ereziilor.
Sfântul Grigorie de Nazianz a combătut pe ereticii pnevmatomahi în Cuvântarea a V-a teologică, rostită ca şi primele patru, în 380, în biserica «Invierea» din Constantinopol.

În 380, Sfântul Grigorie de Nyssa, fratele Sfântului Vasile cel Mare, a combătut, de asemenea, pe adversarii Sfântului Duh în tratatul Despre Sfântul Duh contra pnevmatomahilor macedonieni, în care afirmă că Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh nu sunt trei substanţe sau trei Dumnezeiri, ci sunt o singură şi unică fiinţă cu toate că fiecare dintre persoane se numeşte Dumnezeu.

Ţinând seama de mişcarea de idei din timpul său, scriitorul alexandrin Didim cel Orb a scris înainte de 380 un scurt tratat Despre Sfântul Duh, cea mai bună lucrare a antichităţii creştine în care este combătută erezia pnevmatomahilor.

În vara anului 378, episcopii din provinciile Ililicului occidental, întruniţi în sinodul de la Sirmium (Mitroviţa), sub preşedinţia episcopului locului Anemius şi a Sfântului Ambrozie al Milanului, au con¬damnat o dată cu erezia arienilor şi erezia macedonienilor sau pnevmatomahilor.

Un sinod ţinut la Roma, în 379 sau 380, sub papa Damasus (366 – 384), a condamnat, o dată cu alţi eretici, şi pe macedonieni sau pnevmatomahi.
Sfântul Ambrozie al Milanului a combătut pe ereticii pnevmatomahi în lucrarea sa De Spiritu Sancto, scrisă în 381.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.