Eroul cultural, modernizare si democratizare in cultura

Trimis la data: 2009-05-10
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 17
Autor: Nicoleta Olanescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Secularizarea ca proces de continua separare de traditie si de reflectie asupra acesteia, de inventare a noutatii, trebuie inteleasa si prin activitatea unor eroi culturali. Prin acceptiunea sociologica a termenului, eroul culturl trebuie sa se bucure nu numai de recunoastere, ci si de o adeziune profunda cu comunitatea in imaginarul careia traieste. mereu adecvata. Eroul cultural pune in lumina o adevarata "reprezentare" teatrala prin care sensurile modernizatoare ale noutatii sunt clarificate.
Nu sugeram intamplator termenul de scena, ci ni se pare important ca una din metamorozele importante produse de secularizare, cea de la altar la scena de teatru sa functioneze aici, dupa modelul oferit de celebrele Scrisori ale lui Schiller. Un erou cultural apare atunci cand societatea este pregatita sa asigure o anumita misiune individuala, un model cultural si o confruntare simbolica din care sa reiasa o solutie novatoare.

Eroii culturali nu se pot identifica doar national, tipologia lor depinde de istoricitatea si contextualitatea care ii face viabili pentru o perioada de timp, angajata in metamorfoze comtinue. Eroii culturali sunt raspunzatori pentru a spune asa, de secularizarea ce are loc in diferite grade, la diferite dimensiuni. Nu toti eroii culturali apartinand unor arii culturale sunt valizi pentru o ideea de universalitate. Cu toate acestea, putem sa ne gandim la doua tipuri care strabat timpurile si meridianele : sfantul si razboinicul.

Inapoia acestor doua personalitati ii putem recunoaste pe cei doi eroi ai societatii arhaice, pe saman si pe vanator. Cele doua personalitati ale societatii arhaice reprezinta si doua tipuri de cunoastere simbolica deosebit de importante pentru ceea ce urmeaza a se dezvolta in cultura societatii. Sfantul si razboinicul demonstreaza o perceptie duala, care infatiseaza o lume incipient plurala, o lume sacra si una profana, o lume care reclama atat diversificarea cat si reunirea acelor doua modele intr-o societate a omului.

Astfel, observam ca eroul cultural asuma un rol de secularizator, prin aceea ca traieste "in veac", si se supune cerintelor acestei ambiguitati si continui schimbari, avand o deschidere continua spre cotidianitate si actualitate. In continuare, sa urmarim cateva ipostaze ale eroului cultural, si anume gentleman-ul, artistul, dandy-ul si expertul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.