Eroul in romanele populare

Trimis la data: 2009-10-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.06 / 10
Downloads: 116
Autor: Mihailovici Remus
Dimensiune: 18kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Parcurcand eposul popular romanesc,textele de literatura populara stau pe un fundament folcloric vechi care mereu a fost reinnoit in diferite prelucrari.De aceea ele nu au nici o forma fixa ca literatura culta,ci s-au dezvoltata in variante multiple ,in felul literaturii orale de care s-au folosit mereu.Literatura poporana scrisa a avut norocul sa fie studiata cu multa rabdare si cu metoda stiintifica de catre Hasdeu in vol. al II-lea al operei sale Cuvente den batrani (1880) si de M. Gaster in cartea Literatura populara romana (1883).
Literatura populara scrisa face trecerea de laliteratura orala la cea culta,uneori fiind mai aproapede tipul de "culegere'al literaturii orale(Arhidie si Anadan,Esopia,Sindipa etc)alteori fiind mai aproape de tipul de'constructie"al literaturii culte,bazata totusi p elemente folclorice(cum este cazul Alexandriei,Etiopica,Filerot si Antusa etc)

O problema care merita sa fie lamurita este aceea a romanului popular,care,ca orice carte populara este produsul a doi factori:poporul care da comoara de povesti si legende,carturarul care aduna din popor si amplifica uneori cu elemente literare inrudite.Chiar romanele care au un caracter istoric ,ca de pilda celebra "Alexandrie",cuprinde intretesute pe fondul istoriei despre marele cuceritor,o sumedenie de mituri populare.

Fiind unul dintre complexele narative cu cea mai larga raspandire este alcatuit din relatarile despre viata lui Alexandru Macedon,intamplarile ce i se atribuie si semnificatia lor diferntiindu-se dupa timpul si poporul care si le-a asumat.Contributia fiecarei culturi consta tocmai in accentuarea cu mijloace artistice proprii a unor anumite insusiri ale imparatului macedonean.

Alexandria este un roman popular, care dateaza din sec. III inaintea erei noastre, si a fost scris de un anonim in limba greaca in Egiptul elenistic. Din Egipt romanul a calatorit apoi in rasarit, in tarile care facusera odata parte din imperiul lui Alexandru cel
Mare, si s-a raspandit cu deosebire in imperiul bizantin, unde capata un colorit crestin. Din Bizant romanul a patruns in Apus prin traduceri latine.

Dupa un text latin s-a facut in sec. al XlII-lea o traducere in sarbo-croata,,Pseudo-Callisthenes", identificata ca izvor al primei transpuneri romanesti a Alexandriei, realizata in a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Manuscrisul acesta nu s-a pastrat, au ramas doar marturii despre el la Neagoe Basarab si mitropolitul Grigore al Sucevei. Cea mai veche copie cunoscuta e datorata preotului Ion Romanul din satul Sanpetru (Hunedoara), scrisa intre 15 iunie 1619 si 15 februarie 1620.

Editia aparuta la Sibiu in 1794, in tipografia lui Petre Bart, cu cheltuiala lui Simion Pantea din Salciua de Sus este prima editie tiparita cunoscuta. Doi ani mai tarziu, cartea apare la Movilau in tipografia protopopului Mihail Strelbitki. Editia de la Sibiu a fost stilizata de M. Sadoveanu in 1909 sub titlul Istoria Marelui imparat Alexandru Machedon, in vremea cand era cursul lumii 5250 de ani.

"iara Aristotel mult sa mira si zisa:
-Multamesc lui Dumnezeu -Savaot ca vazuiu luminata fata ta ,Alexandre ,imparate a toata lumea.Si toata lumea cu tine sa lauda si Macedoniia astazi cu tine sa lumineaza;ca ,ca tine nici au fost imparat,nice va fi dupa tine nimenea pre lume.Iar maica ta,imparateasa Olimpiiada,iaste sanatoasa si mult doreste de tine.Si pre mine m-au trimis la tine sa-ti spuiu :merge-vei tu la Machedoniia?Iara de nu vei merge
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.