Esenta marketingului

Trimis la data: 2014-07-03 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Octavian_T Dimensiune: 62kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In limbajul si, in actiunile intreprinzatorilor si specialistilor implicati in relatiile de piata si-a facut simtita prezenta in secolul trecut - un nou termen - marketingul. Interesul deosebit pe care l-a generat marketingul in lumea oamenilor de afaceri, din diferite domenii ale activitatii economice si, mai recent, chiar dincolo de granitele acesteia, a facut posibila dezvoltarea unor tot mai ample cercetari in domeniu.
Desi in privinta momentului aparitiei marketingului au existat si inca exista o serie de controverse, majoritatea specialistilor considera in prezent ca acesta este un produs al secolului trecut.

Unii autori situeaza aparitia in timp a marketingului cu multa vreme in urma.M. Baker, subliniaza chiar ca :" Enigma marketingului consta in faptul ca el este una dintre cele mai vechi activitati ale omului si totusi este privit ca cea mai recenta dintre disciplinele economice". ( Baker, M.,op.cit., p.3. )Cei ce situeaza aparitia marketingului intr-o perioada mult mai indepartata sunt aceia care ii limiteaza in mod eronat acceptiunea doar la actiunile de vanzare si publicitate.

In realitate, aparitia si promovarea marketingului a fost rezultatul actiunii unor factori favorizanti, mult mai apropiati in timp.
Unul dintre cei mai semnificativi factori favorizanti ai aparitiei si promovarii marketingului l-a constituit revolutia industriala, declansata odata cu propagarea masinismului, care a condus la inlocuirea muncii manuale, facand posibila renuntarea la vechiul sistem de productie - limitata, artizanala - si dezvoltarea rapida a productiei de masa, la preturi mult mai accesibile masei largi de cumparatori.

Daca pana la revolutia industriala posibilitatile limitate ale productiei faceau ca oferta sa nu se confrunte cu problemele deosebite de realizare pe piata, ea situandu-se cel mult pana la limitele cererii, productia de masa a generat o schimbare a raportului dintre cele doua categorii corelative ale pietei, oferta intrecand treptat cererea. Diviziunea muncii a contribuit si ea, fara indoiala, la amplificarea productiei si la nevoia dezvoltarii schimburilor.

Drept rezultat, concomitent cu cresterea impetuoasa a productiei de bunuri si a productivitatii muncii, s-a inregistrat si o crestere a distantei dintre producatori si consumatori.( Baker, M - editor - op. cit., p.4. ). Continuarea revolutiei industriale in sfera transporturilor si telecomunicatiilor a avut, de asemenea, repercusiuni deosebit de favorabile asupra dimensiunilor si structurii pietei, careia i s-a marit, in acelasi timp, gradul de complexitate a pietei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.