Eseu - Moara cu noroc

Trimis la data: 2022-06-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 0
Autor: evelina_maria07
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
MOARA CU NOROC de Ioan Slavici este o nuvela, adica o specie epica in proza, cu un fir narativ central si o constructie epica riguroasa , cu un conflict concetrat. Personajele scot in evidenta evolutia personajului principal, puternic individuaizat.Opera este o nuvela realista prin trasaturi precum: tema familiei si a dorintei de inavutire, prezentarea veridica a societatii ardelenesti si analiza psihologica.
Realismul impune tipul de nuvela psihologica prin interesul pentru framantarile de constiinta ale personajului principal, care traieste un conflict interior, moral, si se transforma sufleteste. Analiza se realizeaza prin tehnici de investigare psihologica: monolog interior, stil indirect liber, scene dialogate, insotite de notatia gesticii si a mimicii.Analiza psihologica este pusa in slujba unei teze morale: goana dupa inavutire cu orice pret distruge echilibrul interior si linistea familiei. Avertismentul batranei din incipit, expresie a mentalitatii traditionale, este ignorat de Ghita , atras de mirajul banilor.
O alta trasatura a realismului este perspectiva narativa obiectiva. Intamplarile din nuvela sunt relatate la persoana a III-a , de catre un narator detasat, omniscient si omniprezent. Interferenta dintre planul naratorului si cel al personajelor se realizeaza prin folosirea stilului indirect liber: ,, Ana isi calca pe inima si se dete la joc. La inceput se vedea ca a fost prinsa de sila; dar ce avea sa faca? La urma urmelor, de ce sa nu joace?'' (pag. 43, Eseul - Varianta rapida pentru Bacalaureat: Literatura Romana, Liliana Paicu, Marilena Lascar, 2019, Bucuresti, Art Educational).
,,Moara cu noroc'' de loan Slavici are ca tema consecintele nefaste si dezumanizante ale dorintei de imbogatire, in contextul patrunderii relatiilor capitaliste in satul transilvanean. Tema poate fi privita din mai multe perspective. Din perspectivA" sociala, nuvela arata incercarea lui Ghita de a-si schimba statutul social (din cizmar vrea sa devina carciumar) si de a asigura familiei sale un trai indestulat. Din perspectiva moralizatoare, scriitorul descrie consecintele nefaste ale dorintei de a avea bani. Din perspectiva psihologica, nuvela prezinta conflictul interior trait de Ghita, care, dornic de prosperitate economica, isi pierde treptat increderea in sine si in familie. Doua secvente relevante pentru tema dezumanizarii sunt confruntarea dintre Ghita si Lica din capitolul al V-lea si uciderea Anei din final, in duminica de Paste.
In nuvela realista, spatiul si timpul sunt precizate, ceea ce confera veridicitate. Carciuma de la Moara cu noroc este asezata la rascruce de drumuri, izolata, inconjurata de pustietati intunecoase. Descrierea initiala a locurilor anticipeaza deznodamantul tragic: ,culmea dealului plesuv", "locurile rele", cinci cruci stau inaintea mori".
Actiunea se desfasoara pe parcursul unui an, intre doua repere temporale cu valoare religioasa: de la Sfantul Gheorghe pana la Pastele din anul urmator, cand apa si focul purifica locul. Alcatuita din 17 capitole, cu prolog si epilog, nuvela are un subiect concentrat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.