Eseu de caracterizare Ghita

Trimis la data: 2014-11-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: elisei99
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mario Vargas Llosa afirma urmatoarele:"Personajele sunt marionete in mainile unui papusar,care este naratorul".in nuvela Moara cu noroc,autorul Ioan Slavici urmareste un conflict interior(psihologic) si unul exerior(social) dintre doua persoane.
Titlul nuvelei valideaza un topos unde se deruleaza evenimentele si are valoare oximoronica(de antiteza):moara este un loc malefic,considerat de crestini locul in care este zdrobita samanta lui Isus Hristos si unde bantuie spiritele malefice.Norocul aparent,care ii surade personajului principal,cand se instaleaza la moara se schimba in ghinion odata cu aparitia lui Lica in viata lui Ghita.
Tema operei este reprezentata de procesul de dezumanizare,ca rezultat al dorintei de inavutire care determina destinul omului.Tema destinului da un caracter tragic acestei nuvele.Alte teme abordate in text sunt inavutirea si familia.Motivele literale prezente in opera lui Ioan Slavici sunt:drumul,moara,carciuma,focul,crucea,banul,jaful,crima,etc.
Conflictul prezent in nuvela Moara cu noroc este cel dintre protagonist -Ghita si antagonist-Lica Samadaul.Acesta(conflictul) este principal,atat interior,cat si exterior si major.El poate fi observat pe toata durata operei.

Personajul Ghita este protagonistul nuvelei.El face parte,la inceput din clasa saraca a societatii,ca mai tarziu sa isi schimbea starea financiara,devenind un om de succes.El este urmarit pe tot parcursul nuvelei prin metode de investigatie psihologice:observatia,monologul interior si autoanaliza.Actiunea operei se desfasoara astfel:Ghita,sotia lui-Ana si batrana se hotarasc sa se mute la Moara cu noroc de la Sfantul Gheorghe.Aceasta se transforma ulterior intr-o carciuma.Acolo,la un moment dat,apare Lica Samadaul care discuta cu Ghita aspecte importante legate de sederea lui la moara.

Mai tarziu,carciumarul este pagubit de Samadau,prin faptul ca,Ghita a fost ospitalier cu porcarii lui Lica,iar acesta nu-i plateste.Intr-o zi familia carciumarului iese la plimbare,care este intrerupta de venirea Samadaului la moara,respectiv han.El doreste sa imprumute bani de la Ghita,fapt care fu adus la indeplinire.Ghita primeste de la Samadau sase porci,iar mai tarziu,cand porcarul era la han,el incepu prin joc sa se apropie de Ana.Din cauza faptului ca Lica ramane peste noapte la han ,dar si datorita faptului ca,tot in acea noapte este pradat arandasul,Ghita,impreuna cu slugile sale,este luat de jandarmi si dusi la Ineu pentru a fi anchetati.

In absenta carciumarului la han vine o femeie tanara si in doliu,care ramane putin la moara,apoi pleaca.La Ineu,Ghita si cu slujitorii sunt anchetati fiecare avand pareri diferite.Apoi ei sunt eliberati pe garantie si se intorc la han.Pe drum gasesc cadavrul doamnei tinere,dar si a slujitorilor ei.Acuzati de aceasta crima sunt Saila si Buza-Rupta,impreuna cu Lica.Ei sunt judecati,si datorita unei declaratii false si neadevarate a lui Ghita,Lica scapa,iar ceilalti doi sunt condamnati la inchisoare pe viata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.