Eseu despre originalitatea viziunii artistice in tabloul lui Aghezi

Trimis la data: 2012-10-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 0
Autor: teodora24
Dimensiune: 12kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tudor Arghezi s-a inspirit in redactarea acestor poezii "Tablouri Biblice " din "Vechiul Testament". Poeziile avand o tenta religioasa autorul ofera oviziune personala originala a mudului cum Dumnezeu i-a creat pe primii oameni Adam si Eva. In prima poezie "Adam si Eva" Tudor Arghezi prezinta cum a creat primii oameni. In prima strofa motivul crearii primilor oameni l-a prezentat singuratatea. Ideea perfectionarii omului apare initial si in viziunwea lui Tudor Arghezi semnificativa fiind in acest sens enumeratia legata de materialul din care urma sa fie facut omul "Din borangic, argint sau promoroaca" , urmand ca ei sa fie "frumosi, cinstiti, nevinovat.
Cea de-a doua strofa incepe cu epitetele "somnoros, trandav si naravas " care exprima defectele primului om. Materialul din care este creat omul este ''praf si nitelus scuipat ''. Poetul nu respecta ordinea scrisa de autorul biblic cu privire la creatia universului si a omului.
Eva a fost creata din coasta lui Adam, iar prin aceste versuri '' Cand ai o sora si-un tovaras'' este prezentata relatia lor de armonie. Cuvantul ''mici'' sugerea imaturitatea celor doi copii, iar expresia '' se julea si nasul prin urzici '' reda consecinta.

In a doua poezie '' Porunca'' Tudor Arghezi descrie traiul fericit pe care cei doi copii il duc in paradis.In prima segventa Raiul este descris ca un spatiu privilegiat in care cei doi copii traiesc in deplina armonie, nu exista reguli, scoala, profesori, totul este o joaca. In a doua segventa Dumnezeu le interzice lui Adam si Eva sa se atinga dee pom, amenintandu-i cu pedeapsa lui ''crancena si dreapta'' care ii asteapta daca incalcau porunca.

In a treia segventa Adam si eva se gandesc sa incalce aceasta porunca, uitand ca nimic nu le lipseste si ca duc o viata perfecta. Adam si Eva fiind copii le era greu sa nu faca lucrurile interzise. In poezia a treia ''Pedeapsa '' este prezentata alungarea celor doi din Rai. Si aici, povestea este transpusa in varianta pentru copii. Primii oameni nu sunt prea destepti ''Ea cam netoada, dansul cam nerod''. Ei au mancat din pomul interzis si prinsi asupra faptului nu-si recunosc vinovatia ci folosesc para pentru a scapa. Suparat Dumnezeu ii pedepseste '' Domnul i-a dat afara, in furtuna''.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.